Βραβειο Γιαννος Κρανιδιωτης

«Τι θα γίνει, όμως, στην περίπτωση κατά την οποία εξαιτίας της Τουρκικής αδιαλλαξίας δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού πριν ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις; Η άποψή μας είναι ότι η Κύπρος και τότε θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομικά ολόκληρη, αλλά η Πράξη Προσχώρησης θα έχει εφαρμογή στο ελεύθερο τμήμα όσο διαρκεί η κατοχή.

 

Οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση. Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος της Τουρκίας και να τιμωρηθεί για δεύτερη φορά εξαιτίας της τουρκικής πολιτικής. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η επίλυση του Κυπριακού και η Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου εξυπηρετούν συγχρόνως ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου, Έλληνες και Τούρκους».

Γιάννος Κρανιδιώτης

«Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική  – Σκέψεις και Προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ουΑιώνα»

 Νοέμβριος 1999

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

«ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ»

 

Το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» καθιερώθηκε από τον ΟΠΕΚ (Όμιλος Προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας) το 1999 για να τιμήσει το Γιάννο Κρανιδιώτη, τον πολιτικό, τον άνθρωπο, τον οραματιστή, που εργάστηκε όσο κανένας άλλος, με συνέπεια και μεθοδικότητα για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.  Ως γνωστόν, ο τραγικός θάνατός του επήλθε στο μοιραίο αεροπορικό δυστύχημα με το κυβερνητικό αεροσκάφος Φάλκον προς Βουκουρέστι, στις 14 Σεπτεμβρίου 1999, όπου επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε διαβαλκανική υπουργική σύνοδο.  Αν και η ζωή του υπήρξε σύντομη, το όραμα του για την Κύπρο, την Ελλάδα και την πορεία προς την Ε.Ε.,  παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο.

 

Κορυφαίος μαχητής και πρωταγωνιστής για το Κυπριακό μέσα στον Ελλαδικό χώρο εργάστηκε εντατικά για την εκπλήρωση του μεγάλου οράματος της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1998 ο Γιάννος Κρανιδιώτης συμβούλευσε την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποβάλει αίτηση, επί Ελληνικής προεδρίας, για ένταξη στην Ε.Ε. τροχοδρομώντας της Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.  Με την απόφαση του Συμβουλίου της Κέρκυρας το 1994 η Κύπρος περιλαμβάνεται στην επόμενη διεύρυνση της Ε.Ε. Στη συνέχεια οι αποφάσεις του Ελσίνκι και της Νίκαιας και ο ενταξιακός διάλογος οδηγούν στην Κοπεγχάγη και στην υπογραφή της  Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα στις 16 Απριλίου. Η πορεία που ξεκίνησε ο Γιάννος Κρανιδιώτης οδήγησε στην ιστορική ημερομηνία της 1ης Μαΐου 2004 με την οριστική ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

«ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ»

 

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ

 

2016

Π. Ιωακειμίδης, ο πιο στενός συνεργάτης του Γ. Κρανιδιώτη. Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη συμβολή του στην ενταξιακή επιτυχία της Κύπρου

2015

Τ. Χατζηδημητρίου και Αλί Τουνζάυ ως επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την συνεπή μάχη για συντήρηση και ανακαίνιση μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

2014

Γ. Μαρκοπουλιώτης και Α. Ατταλίδου: Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο και Υπεύθυνη Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο αντίστοιχα. Το Βραβείο για τη συμβολή των δύο θεσμών στην προώθηση της κατανόησης της ευρωπαϊκής πολιτικής στο νησί.

2013

Ανδρέας Μαυρογιάννης, διπλωμάτης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, τέως Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα. Διακρίθηκε για την προσφορά του στην προετοιμασία, σχεδιασμό, συντονισμό και την υλοποίηση της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το β’ εξάμηνο του 2012

2011

Χρήστος Ροζάκης, ακαδημαϊκός, πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ευρωπαϊστής, δικαστής με κύρος στην Ευρώπη, δημιουργός προϋποθέσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, πανεπιστημιακός με συνεπή δημόσιο λόγο

2009

Μιχάλης Σαρρής, πρώην Υπουργός Οικονομικών για τη συμβολή του στην ένταξη της Κύπρου στη Ζώνη του Ευρώ (ΟΝΕ) με την οποία η Κύπρος συμπλήρωσε και ενίσχυσε τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

2008

Νίκος Θέμελης, συγγραφέας γιατί με το συγγραφικό του έργο έγινε κορυφαίος στα νεοελληνικά γράμματα, ενώ με την αθόρυβη πολιτική του δράση, ως συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, προσέφερε τα μέγιστα στον αγώνα για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

2007

Νικηφόρος Διαμαντούρος, Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη. Διακρίθηκε για την συνεπή δράση του να δώσει στον ευρωπαίο πολίτη περισσότερα δικαιώματα και δυνατότητες μέσα από το θεσμό του οποίου προΐσταται.

2006

Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μουσικοσυνθέτης. Έγραψε μουσική πάνω στην κυπριακή ακριτική ποίηση, έντυσε με εξαίσιες νότες την ποιητική δημιουργία κυπρίων και ελλαδιτών ποιητών. Η μουσική του έτυχε διεθνούς αναγνώρισης.

 2005

Ανδρέας Χριστοδουλίδης, δημοσιογράφος, πρώην Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) για την ενεργό, ουσιαστική και αποτελεσματική συμβολή του στην πρόοδο και ανάπτυξη της δημοσιογραφίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

2004

Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Επίτροπος της ΕΕ για τη συνολική δράση της στην προώθηση των κοινών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στον τομέα της ισότητας και της κοινωνικής πολιτικής και συνοχής, καθώς και στην ευόδωση του στόχου της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ

2003

Κώστας Μόντης, ποιητής, ο κορυφαίος κύπριος λογοτέχνης. Με λόγο λιτό και πυκνό εκφράζει τον κόσμο της Κύπρου στα χρόνια της Ανεξαρτησίας και στην περίοδο μετά την εισβολή. Ποιητής με διεθνή αναγνώριση. Η βράβευση Μόντη έγινε λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό του.

2002

Μάριος Τόκας, μουσικοσυνθέτης γιατί καταξιώθηκε στο χώρο της μουσικής και προσθέτει στην ποιότητα της δημιουργίας του, την ευαισθησία του για την ιδιαίτερη πατρίδα του Κύπρο με γνήσια οράματα για τη συμφιλίωση και την κατάργηση των συρματοπλεγμάτων.

2000

Ανδρέας Θεοφάνους – Ινστιτούτο Ερευνών και Ανάπτυξης Intercollege

Πάμπος Παπαγεωργίου – Κέντρο Ερευνών Intercollege, εξ ημισείας στους δύο ερευνητές που «με τη δράση τους προωθούν μέσα από τα Κέντρα Ερευνών τους, την κριτική σκέψη και αναζητούν νέους δρόμους μέσα από την έρευνα».

1999

Λευτέρης Οικονόμου, ζωγράφος «για το πλούσιο και δημιουργικό του έργο στο χώρο της τέχνης»