ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΗΕ – ΕΕ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η πρόοδος στις διακοινοτικές συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά το 2015 συνιστά ένα ισχυρό κίνητρο για να καταστεί το Κυπριακό κεντρικό θέμα στην διεθνή ατζέντα με την έλευση του νέου έτους 2016.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η διεθνής διάσταση του προβλήματος αποτελεί κορυφαία παράμετρο για την κατάληξη σε συμφωνημένη λύση. Στο τελικό αυτό στάδιο χρειάζεται να εκδηλωθεί η συνεργασία ΟΗΕ και ΕΕ για μια Διεθνή Διάσκεψη για το κυπριακό.

Η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης αφορά ταυτόχρονα τόσο τον ΟΗΕ που επωμίζεται για δεκαετίες την ευθύνη της διαπραγμάτευσης στις πιο θεμελιώδεις παραμέτρους της συμφωνίας, όσο και την ΕΕ που προσφέρει το σύγχρονο πλαίσιο για να ξεπεραστούν οι διαφορές, αλλά και το πιο δεσμευτικό πλαίσιο για την εγγύηση της εφαρμογής της λύσης. Άλλωστε στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος τρία πλήρη μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο) και η Τουρκία, ένα υποψήφιο για ένταξη κράτος.

Η παρουσία της ΕΕ δίπλα στον ΟΗΕ μπορεί να είναι ο καταλύτης για τις τελικές ρυθμίσεις στη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, ώστε να καλύπτουν την πτυχή της ασφάλειας, μέσα σε συνθήκες σταθερότητας και ενισχυμένης συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, σε μια συμφωνία στη Διεθνή Διάσκεψη η διασύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αποτελεί κλειδί για την επιτυχία της προσπάθειας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s