ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Το 2016 ξεκίνησε με καταγραμμένη πρόοδο στις συνομιλίες και με ισχυρά μηνύματα αποφασιστικότητας από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι θα εργαστούν για να ξεπεραστούν οι διαφορές. Η πορεία των συνομιλιών δημιουργεί αισιοδοξία για την επίλυση, αλλά αυτή δεν αντικατοπτρίζεται στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου και των ΜΜΕ. Οι συζητήσεις χαρακτηρίζονται είτε από αποσπασματικές δηλώσεις, είτε από αφορισμούς και διαστρεβλώσεις.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί πώς η απάντηση στο μέγιστο διακύβευμα για το μέλλον του τόπου προϋποθέτει την ύπαρξη αξιόπιστων πηγών ενημέρωσης και τον ενεργό και συμμετοχικό διάλογο των πολιτών. Η άρνηση ενός δομημένου και ανοιχτού διαλόγου είναι βολική για όσους κάνουν καθημερινά χρήση των ΜΜΕ για να καλλιεργούν τη σύγχυση. Η διαρκής αναστολή στην ουσιαστική ενημέρωση και η λογική των διαρροών ανήκει σε μια κουλτούρα του παρελθόντος.

Εκτίμηση του ΔΣ του ΟΠΕΚ είναι πως, σήμερα, για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να καθορίσουν το μέλλον τους με την αυτοπεποίθηση που δίνουν οι ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες στο πλαίσιο ενός οργανωμένου δημοσίου διαλόγου. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν καθήκον να περιφρουρήσουν την προοπτική της επίλυσης, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες για σωστή ενημέρωση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s