ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΟΠΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι τώρα που οι συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού εντατικοποιούνται, απαιτείται μια διαφορετική πολιτική γύρω από αυτές. Όπως,

  1. Ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης με πρωτοβουλίες από τους δύο ηγέτες. Παλαιότερα μπορούσαν. Και τώρα μπορούν.

  2. Ενθάρυνση των πολιτών να αναπτύξουν περαιτέρω τις επαφές και την επικοινωνία ως ένα υποστηρικτικό μέτρο στις εν εξελίξεις συνομιλίες. Το παράδειγμα της πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η Πόλη μας» είναι χαρακτηριστικό.

  3. Λιγότερες δηλώσεις, περισσότερη ενέργεια στο τραπέζι των συνομιλιών. Εντατικοποίηση, μεταξύ άλλων, σημαίνει αξιοποίηση σημαντικών προσώπων όπως λ.χ. ο Καθηγητής Π. Ιωακειμίδης, που γνωρίζουν καλά τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ και οι οποίοι μπορούν να καταθέσουν καινοτόμες ιδέες για ξεπέρασμα των διαφορετικών απόψεων.

  4. Ανάληψη πρωτοβουλίας για ένα «γύρο πρωτευουσών» σε σημαντικά κράτη-μέλη της ΕΕ με στόχο την παρουσίαση μιας πρότασης για ενεργητική δράση της ΕΕ στο ζήτημα της ασφάλειας στην επίλυση του κυπριακού. Υπενθυμίζουμε σχετική ανακοίνωσή του Ομίλου στις 8 Ιουνίου.

  5. Πρωτοβουλίες για ανάκτηση του μομέντουμ για επίλυση μέσα στην ε/κ κοινωνία. Είναι ολοφάνερο ότι η η δυναμική της προσπάθειας έχει υποστεί καθίζηση και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη τόσο γιατί συμβαίνει και, κυρίως, πώς μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ τονίζει τη σημασία μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης μέσα στο 2016. Όλοι χρειάζεται να σκεφτούμε τι μπορούμε να πετύχουμε αν λάβουμε αποφάσεις με γνώμονα το κοινό κυπριακό συμφέρον μέσα στην ΕΕ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s