ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΟΠΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η καλύτερη λύση για την Βρετανία και ολόκληρη την ΕΕ βρίσκεται στη συνέχιση της συμμετοχής της στην ΕΕ. Παρά τα λάθη που διέπραξε ο Ν. Κάμερον με την προσφυγή σε δημοψήφισμα, και το ενδεχόμενο να θέσει σε κίνδυνο μια ευρύτερη γεωπολιτική αλλαγή, η ψήφος υπέρ του «stay in» συνιστά την πιο συμφέρουσα λύση για τα δύο μέρη.

Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ, έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, σημαίνει μια σημαντική υποχώρηση της ευρωπαϊκής ιδέας. Νέοι αστάθμητοι παράγοντες θα έρθουν στο προσκήνιο και οι συνεργασίες σε κρίσιμα θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το προσφυγικό θα αδυνατίσουν. Μια νίκη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων κάτω από το όχημα της θέσης «η Βρετανία πρώτα», θα στείλει λάθος μήνυμα στους ευρωπαίους πολίτες γιατί, κατά την άποψη του ΔΣ του ΟΠΕΚ, τα εθνικά συμφέρονται ενισχύονται μόνο με τη συμμετοχή στην ΕΕ. Ο απομονωτισμός συνιστά οπισθοδρόμηση γι’ αυτό και ο γνωστός Φαράτζ ηγείται της καμπάνιας της εξόδου.

Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ η ΕΕ συνιστά για τους πολίτες της, την καλύτερη δυνατή απάντηση στα ζητήματα που συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση, τα ανοικτά σύνορα και το διεθνή ανταγωνισμό. Γι’ αυτό είναι σημαντική υπόθεση η Κύπρος να είναι παρούσα στις συζητήσεις γύρω από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μέσα στην ΕΕ, να έχει φωνή γύρω από την πολιτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με εισηγήσεις που να την καθιστούν μικρό παίκτη απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του κοινού μας ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s