ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ κρίνει ως αναμενόμενες τις εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και τη Ρωσία. Οι αλλαγές αυτές βεβαιώνουν το γνωστό ότι τα εθνικά συμφέροντα υπαγορεύουν τις πολιτικές αποφάσεις. Ήδη ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στην Τουρκία Σ. Κοχέν στις 26 Μαίου είπε δημόσια ότι «η μόνη μεγάλη οδός για το Ισραήλ σχετικά με την εξαγωγή φυσικού αερίου (από το Λεβιάθαν) είναι η Τουρκία, η οποία είναι σε θέση να προσφέρει υποδομές και επιπρόσθετη εξαγωγή στη Δύση». Η επιστολή Τ. Ερτογάν στον Β. Πούτιν δείχνει ότι πολλά θα αλλάξουν στις ρωσοτουρκικές σχέσεις το επόμενο διάστημα, ώστε αυτές να βρουν το δρόμο της συνεργασίας, όπως ήταν πριν από το Νοέμβριο του 2015.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η Κύπρος, μπροστά στα δεδομένα αυτά έχει μπροστά της δύο επιλογές: είτε να συνεχίσει να δίνει πίστη στις προφητείες και στους γέροντες, είτε να εκτιμήσει σωστά τα δεδομένα και να παίξει αποτελεσματικά στο παιχνίδι της νέας ισορροπίας που δημιουργείται στην Α. Μεσόγειο. Οι επαφές της Κύπρου με το Ισραήλ είναι αναγκαίες, αλλά δεν διαθέτουν το κατάλληλο βάθος για να δώσουν λύσεις στα μείζονα, όπως είναι τα ζητήματα της μεταφοράς φυσικού αερίου και των υποδομών στη στεριά. Το Ισραήλ επιλέγει τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν στο λιμάνι του Τζεϊχάν, που είναι ένας ενεργειακός σταθμός στη νότια Τουρκία.

Όσοι θεωρούν ότι με ευσεβείς πόθους θα φτιάξουμε ότι επιθυμούμε, δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Όσοι επίσης πιστεύουν ότι με «διμερείς» ή «τριμερείς» συνεργασίες θα επιβάλουμε τους όρους μας, απλά υπόσχονται τα απραγματοποίητα. Κάθε χώρα προωθεί τα συμφέροντά της πάνω σε πολυμερείς βάσεις, και αυτοί που πίστεψαν το αντίθετο, τώρα υποχρεώνονται σε προσαρμογή στα πραγματικά δεδομένα,

Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ μόνο με λύση στο κυπριακό η Κύπρος θα είναι σημαντικός παίκτης στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας. Μόνο με τη λύση θα μπορέσει να ενταχθεί σε πραγματικά δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας προς την Ευρώπη καθώς θα μπορέσει να παίξει το σημαντικό χαρτί, όπως είναι η πολιτική βαρύτητα της κυπριακής ΑΟΖ στο σχηματισμό των δικτύων.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s