ψηφισμα της Βουλης περι αρσης των κυρωσεων της ΕΕ επι της Ρωσιας

Στις 7 Ιουλίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ένα κείμενο-κάλεσμα προς την κυπριακή Κυβέρνηση να εργαστεί για την άρση των κυρώσεων της ΕΕ επί της Ρωσίας. Η πλειονότητα των βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για το θέμα και χωρίς να υπάρξει η κατάλληλη προεργασία, έκρινε ότι θα έπρεπε να εκδοθεί ένα τέτοιο ψήφισμα.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι για το συγκεκριμένο γεγονός θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

  1. Το κείμενο του ψηφίσματος αυτό καθεαυτό αναδεικνύει έντονα την προχειρότητα και τη βιασύνη με την οποία ετοιμάστηκε. Οι ελλείψεις και οι αντιφάσεις στο περιεχόμενο και στις εμφάσεις του αποτελούν ένδειξη μιας επιφανειακής προσέγγισης, η οποία δεν τιμά το Κοινοβούλιο.

  2. Το κείμενο δεν περιέχει κανένα πλαίσιο αρχών που να εντάσσει την εισήγηση για άρση των κυρώσεων στο πνεύμα της λειτουργίας της ΕΕ και να δηλώνει επίγνωση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων ενός κράτους-μέλους. Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε ετοιμαστεί τη δεκαετία του 1980, πολύ πριν η Κύπρος γίνει μέλος της ΕΕ.

  3. Το ύφος του κειμένου και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται, π.χ. για τις φιλικές σχέσεις συγκεκριμένων Ρώσων πολιτών με την Κύπρο, θέτουν ερωτήματα κατά πόσο εξυπηρετούν στενά προσωπικά συμφέροντα, και όχι τα συνολικά συμφέροντα της Κύπρου.

  4. Το ψήφισμα παραγνωρίζει εντελώς ζητήματα αρχών τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία επικαλείται διαρκώς εν όψει της τουρκικής κατοχής. Οι κυρώσεις έχουν επιβληθεί κυρίως μετά την κατάληψη και προσάρτηση της Κριμαίας από πλευράς Ρωσίας.

  5. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι το ζήτημα των κυρώσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην βάση της αμοιβαιότητας, και πάντα στο πλαίσιο των θεσμικών διαδικασιών της ΕΕ. Κατά συνέπεια το περιεχόμενο του Ψηφίσματος της Βουλής, μάς τοποθετεί στην αντίθετη πλευρά από την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ

  6. Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ απαραίτητη προϋπόθεση για εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας είναι ο σεβασμός και η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με δηλώσεις του ενίσχυσε την προοπτική του διμερούς διαλόγου ΕΕ-Ρωσίας. Συνεπώς, υπό το φως της υλοποίησής της συμφωνίας του Μινσκ να εξελίσσεται και η σταδιακή άρση των κυρώσεων και η περισσότερη συνεργασία ανάμεσα στα δύο μέρη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s