Εξελιξεις στην Τουρκια

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ, κρίνει τις εξελίξεις στην Τουρκία ως εξής:

Α. Αποτελεί σημαντική επιτυχία της δημοκρατικής διαδικασίας στην Τουρκία το γεγονός ότι απέτυχε το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, τα προβλήματα λύνονται μέσα από το σεβασμό στη νομιμότητα, την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία μέσα από την άσκηση του δημοκρατικού πλουραλισμού.

Β. Υπογραμμίζουμε το γεγονός πως η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδωσε στην τουρκική κοινωνία τη δυνατότητα να σπάσει τον φαύλο κύκλο των πραξικοπημάτων μέσα από την κινητοποίηση του ενεργού πολίτη. Επίσης, κρίνουμε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Τουρκία απέρριψαν με ενωμένο τρόπο την κίνηση των αξιωματικών και αποδοκίμασαν μια πρακτική που επεσσώρρευσε πολλά δεινά στην Τουρκία στο παρελθόν.

Γ. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ χαιρετίζει τη δήλωση του τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί στην πιο κρίσιμη ώρα της διενέργειας του πραξικοπήματος ότι «οποιαδήποτε αντιδημοκρατική πράξη οπουδήποτε στον κόσμο είναι απαράδεκτη και ότι η Τουρκία… θα πρέπει να συνεχίσει το δρόμο της με πολυφωνία, με αρχές και δημοκρατία και είναι σημαντική η επίλυση των προβλημάτων σε αυτό το πλαίσιο τόσο για την Τουρκία όσο και για την περιοχή».

Δ. Η πρόοδος που έχει διαγράψει η ευρωτουρκική σχέση έχει ενδυνάμωσει τη δημοκρατική πρακτική στην Τουρκία. Η αποτυχία της κίνησης των αξιωματικών στις 15 Ιουλίου 2016 συνιστά ένα στέρεο παράδειγμα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί, με βάση την νέα πολιτική σχέση που έθεσε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι το 1999 και στην Κοπεγχάγη το 2002, καθώς και τα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί στην πορεία.

E. H Τουρκία τα τελευταία χρόνια σημείωσε πρόοδο στα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης με χαρακτηριτική τη συμμετοχή της στους G20. Παρά την πρόοδο αυτή εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης, της διάκρισης των εξουσιών και του κράτους δικαίου. Η αξιολόγηση της πορείας της Τουρκίας καταγράφεται με πληρότητα στις ετήσιες εκθέσεις προόδου που δημοσιοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ιδιαίτερα για την Κύπρο, είναι κρίσιμη η παράμετρος της πολιτικής σταθερότητας της Τουρκίας και η συνέχιση της πρόσδεσής της με την ΕΕ, υπό όρους και προϋποθέσεις, με κορυφαία για το σύνολο του κυπριακού λαού, την επίλυση του Κυπριακού, ώστε η Κύπρος να απαλλαγεί από την κατοχή.

ΣΤ. Ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης στην Τουρκία μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και θέτει ερωτηματικά σχετικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το Δ.Σ. του ΟΠΕΚ συμφωνεί πλήρως με τη δήλωση του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινά ότι «θανατική ποινή και Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πηγαίνουν μαζί. Όπως επίσης και τανκς στους δρόμους και ΕΕ δεν πηγαίνουν μαζί».

Ζ. Η στενότερη δυνατή σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. είναι προς όφελος της Κύπρου. Παράλληλα και ανεξάρτητα από αυτό, η ομαλότητα στην Τουρκία είναι κρίσιμης σημασίας για την περιοχή και τις προοπτικές της Κύπρου και του κυπριακού. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι αν η νίκη κατά του πραξικοπήματος δεν συμπληρωθεί με νίκη της σωφροσύνης, της μετριοπάθειας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στη σταθερότητα στην περιοχή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s