Ανησυχητικη η εικονα του εσωτερικου μετωπου

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου εντατικού γύρου συνομιλιών, το κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής κοινότητας δημιουργεί έντονη ανησυχία στο ΔΣ του ΟΠΕΚ, επειδή διαπιστώνει ότι

  • Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις κορυφώνεται κατά έναν τρόπο αντίθετο με την ανάγκη για ψύχραιμη και ορθολογιστική συζήτηση πάνω σε σημαντικά ζητήματα. Η υπερίσχυση του συνθηματικού λόγου είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

  • Ενώ με τις νέες εντατικοποιημένες συνομιλίες κορυφώνεται η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, η ελληνοκυπριακή κοινωνία δεν έχει ακόμη πλήρη εικόνα ως προς την ουσία και τη φύση της επιδιωκόμενης λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Οι επίσημες επικοινωνιακές επιλογές, οι οποίες δίνουν ακόμη έμφαση στα περί «νίκης» στη Ν. Υόρκη, ακούσια συμπλέουν με τον κόσμο των στερεοτύπων, αντί να τα αμφισβητούν. Εν τέλει, όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά επιτείνουν τη σύγχυση στην κοινωνία, εκτρέφουν την κόπωσή της λόγω των αμφιθυμικών μηνυμάτων, και την προετοιμάζουν για έναν απαξιωτικό αρνητισμό απέναντι στο ενδεχόμενο λύσης.

  • Αντί ο πολιτικός κόσμος να συμβάλει ώστε ο πολίτης να κρίνει ψύχραιμα, παρατηρούνται ακρότητες και οπισθοδρομήσεις που δηλητηριάζουν τη σκέψη. Χαρακτηριστικό δείγμα οι αδικαιολόγητες ενέργειες κατά της θεατρικής παράστασης «Αντιγόνη» στη Σαλαμίνα, που αποτελεί κόσμημα ορθολογιστικής συμβολής στην επανένωση της Κύπρου.

Εν όψει των πιο πάνω, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί επείγουσας σημασίας τα εξής:

  • Την ουσιαστική συμβολή των ΜΜΕ στη δημιουργία κλίματος ψύχραιμου, ορθολογιστικού και γενικά υγιούς διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας.

  • Τη συστηματικότερη ενημέρωση της κοινωνίας για το γενικό πλαίσιο και τη φύση της επιδιωκόμενης λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν είναι η ώρα των λεπτομερειών. Όμως, επείγει η γνωσιολογική εξοικείωση της κοινωνίας με το γενικό πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης.

  • Η Κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επαναφορά και τη διαφύλαξη κλίματος σοβαρού διαλόγου και ψύχραιμης ενημέρωσης της ελληνοκυπριακής κοινωνίας. Σε αυτήν ανήκει εξ ορισμού η κύρια ευθύνη για προστασία της κοινωνίας από την αναλήθεια, γι’ αυτό και δεν δικαιολογείται να συνεχίζει να παρακολουθεί ως ουδέτερος θεατής την κυριαρχία της συνθηματολογίας και του τοξικού λόγου.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s