ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΠΕΚ ΓΙΑ TO ΕΔΑΦΙΚΟ

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ κρίνει ότι η συζήτηση ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την εδαφική πτυχή του κυπριακού συνιστά μια κρίσιμη παράμετρο στην προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής λύσης. Κάθε κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης διαθέτει τη δική του αυτονόητη σημασία, γι’ αυτόν τον λόγο η πτυχή του εδαφικού αποτελεί κομβικό σημείο για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Θεωρούμε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία οφείλει να κάνει περισσότερα βήματα στο εδαφικό, καθώς το ζήτημα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Η αντίληψη ότι το εδαφικό μπορεί να επιλυθεί με την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και χωρίς ουσιώδεις εδαφικές αναπροσαρμογές δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση να προχωρήσει στην κατεύθυνση που η πλειοψηφία και στις δύο κοινότητες επιδιώκει.

Η εφαρμογή των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως διασφαλίζονται από την πρακτική της Ε.Ε., συνοδευόμενη από ουσιώδεις εδαφικές αναπροσαρμογές θα συμβάλει τα μέγιστα στο να αποκτήσει η διαπραγματευτική διαδικασία νέο μομέντουμ. Κάτι τέτοιο θα εξασφαλίσει, πρόσθετα, ένα καλύτερο πολιτικό και διαπραγματευτικό περιβάλλον για τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s