ΓΙΑ TΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί τις παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου σε καθαρά πολιτειακά ζητήματα με ιδιαίτερη περίσκεψη, σεβόμενος την αντίληψη που έχει καθιερωθεί στην κοινωνία για τον «ιστορικό ρόλο» της Εκκλησίας.

Όμως, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι, ιδιαίτερα οι τελευταίες παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου, υπερβαίνουν τα εσκαμμένα κατά τρόπο που αντιστρατεύεται τη διατήρηση της κοσμικότητας του κυπριακού κράτους.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΟΠΕΚ επισημαίνει τα εξής:

  1. Η Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση το Σύνταγμα του 1960, είναι ένα μη θρησκευτικό, ένα κοσμικό κράτος.

  2. Στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβιούν και έχουν την ιδιότητα του πολίτη πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν ανήκουν στο ποίμνιο του Αρχιεπισκόπου, είτε τυπικά είτε άτυπα.

  3. Το Κυπριακό ουδέποτε είχε χαρακτήρα θρησκευτικής αντιπαράθεσης και είναι επικίνδυνη οποιαδήποτε κίνηση το μετατρέπει σε τέτοιο.

  4. Αρμόδια για τη διαπραγμάτευση όλων των πτυχών του Κυπριακού είναι η πολιτική ηγεσία, την οποία εκλέγει ο λαός με πραγματικές και δημοκρατικές εκλογές. Κανένας άλλος.

  5. Η άκριτη υιοθέτηση από τον Αρχιεπίσκοπο στόχων που είναι καταφανώς ανέφικτοι σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού (όπως στο εδαφικό) μειώνει το κύρος του ως προϊσταμένου ενός θεσμού, υποδαυλίζει τη διχόνοια ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους, και υπηρετεί ακραίες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

  6. Η προαναγγελία από τον ίδιο για απόρριψη ενός σχεδίου λύσης – ενώ απέχουμε ακόμη από το ενδεχόμενο της υπογραφής συμφωνίας και την προσφυγή στον λαό – αποτελεί άστοχη αμετροέπεια που ωθεί την κοινωνία να υποθέσει ότι ο Αρχιεπίσκοπος ενεργεί ως πολιτικός με θέσεις που υπηρετούν την άρνηση και τη στασιμότητα.

Εν όψει των πιο πάνω, το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να διαφυλάξουν την κοσμικότητα της κυπριακής πολιτείας (ανεξαρτήτως εάν υπηρετούνται τα στενά συμφέροντά τους από τη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου ή όχι), και την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών να δείξει με τη συμπεριφορά της τη δυσαρέσκειά της για την ανάμειξη του Αρχιεπισκόπου στα πολιτειακά ζητήματα.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s