για το ρολο των ΜΜΕ στο δημοσιο διαλογο για το Κυπριακο

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι μπροστά στις εξελίξεις των επομένων εβδομάδων και μηνών, οι Κύπριοι πολίτες έχουν δικαίωμα να απαιτούν από τα ΜΜΕ δίκαιη, αξιόπιστη, αμερόπλητη και αντικειμενική ενημέρωση που θα τους επιτρέψει με νηφαλιότητα να αποφασίσουν το μέλλον της πατρίδας μας σε ένα ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα για την ποιότητα της δημοκρατίας, το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει τα ακόλουθα:

  1. Η πολύμηνη διαπραγμάτευση και η πιθανή κατάληξη σε συμφωνημένη λύση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας έχει ήδη δημιουργήσει πολλαπλές και ευδιάκριτες ευθύνες στο ζήτημα της αξιόπιστης ενημέρωσης από την πλευρά τόσο της πολιτικής ηγεσίας, όσο και των ΜΜΕ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση εγκατάλειψης της κοινής γνώμης στην επιλεκτική ή αποσπασματική ενημέρωση ή χειρότερα στην παραπληροφόρηση.

  2. Η πολιτεία και τα ΜΜΕ έχουν αμοιβαία ευθύνη να διαμορφώσουν άμεσα ένα συγκροτημένο πλαίσιο για έγκυρη ενημέρωση και δίκαιη μεταχείριση της κοινής γνώμης. Ο ακρογωνιαίος λίθος για τη διεξαγωγή ενός δημοκρατικού και πολυφωνικού διαλόγου είναι οι πολίτες να λάβουν πρώτα πληροφόρηση, εις βάθος, με ακρίβεια και αντικειμενικότητα για το περιεχόμενο μιας συμφωνημένης λύσης.

  3. Ένας πραγματικός πολυφωνικός διάλογος χρειάζεται να αναμίξει με συντεταγμένο τρόπο στη βάση της αναλογικής ισότητας τις πολιτικές δυνάμεις και να εμπλουτιστεί από τη συμμετοχή των κοινωνικών φωνών, τις παραγωγικές τάξεις, τους συνδικαλιστικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

  4. Τα ΜΜΕ έχουν αποκλειστική ευθύνη να ενεργήσουν ώστε η πολυφωνία να μην μετατρέπεται σε μια παράθεση παράφωνων μονολόγων και να δίνει χώρο στην καλλιέργεια σύγχυσης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Η πολιτεία έχει εμπιστευτεί στα ΜΜΕ τη διαχείριση της δημόσιας σφαίρας διαλόγου και έχουν αυξημένη υποχρέωση, ιδίως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, να λειτουργήσουν δίκαια, αμερόληπτα και με ακρίβεια στην είδηση, επιδιώκοντας με εντιμότητα απέναντι στους πολίτες να θέσουν τα πραγματικά ερωτήματα και να αναδείξουν τα πραγματικά γεγονότα.

  5. Τα ΜΜΕ έχουν υποχρέωση να ενεργήσουν ανεξάρτητα, να ερευνήσουν, να καταγράψουν και να ελέγξουν, να διασταυρώσουν τις πηγές και τις πληροφορίες τους. Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν από τους δημοσιογράφους να μην αναπαράγουν ή να τροφοδοτούν την κοινή γνώμη με σύνδρομα φόβου, ανασφάλειας και διχόνοιας.

  6. Στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, τα ΜΜΕ έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες θα αφεθούν απερίσπαστοι να αποφασίσουν, ζυγίζοντας συνολικά και με τη δική τους κρίση τα θετικά και τα αρνητικά μιας πολύπλοκης συμφωνίας.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ επιθυμεί να υπομνήσει τη συνεισφορά ενός κορυφαίου Κύπριου δημοσιογράφου, του Ανδρέα Χριστοδουλίδη, που με το ήθος και το έργο του, σφράγισε τη σύγχρονη αντίληψη για το δημοσιογραφικό λόγο που υπηρετεί τη δημοκρατία, τη δεοντολογία και το δημόσιο συμφέρον:

Ο δημοσιογραφικός λόγος είναι λόγος «θεσμικός», στηρίζεται σε αρχές και επαγγελματικούς κανόνες δεοντολογίας. Αφού ερευνά, καταγράφει και αποκαλύπτει, παρακολουθεί και ελέγχει. Είναι λόγος δημοσίου ενδιαφέροντος γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών, βοηθά στην ικανοποιητική εξάσκηση των δικαιωμάτων και των δημοκρατικών τους υποχρεώσεων. Είναι λόγος συναινετικός και διαμεσολαβητικός, ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δημοκρατικών θεσμών, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και των πολιτών στην καθημερινή ζωή τους. Προσφέρει έγκυρη και άμεση πληροφόρηση, είναι λόγος αξιόπιστος, ακριβής και ουσιαστικός. 

Ο «δημοσιογραφικός λόγος» είναι πολυφωνικός, αποτελείται από πολλές και συχνά διαφορετικές φωνές. Το ύφος που επιλέγει, τα στοιχεία του γεγονότος που αναδεικνύει, δείχνουν αν παραποιεί ή εξιδανικεύει την πραγματικότητα, ωραιοποιεί ή καταγγέλλει μία πράξη, προβάλλει ή “χαντακώνει”, ή αξιοποιεί στερεότυπα για να τραβά την προσοχή πολύ περισσότερο από όσο πρέπει.

Τα ΜΜΕ έχουν το ρόλο του «θυροφύλακα» (Gatekeepers) της ενημέρωσης. Όσο ο δημοσιογραφικός λόγος εκφράζεται από αξιόπιστα ΜΜΕ, από ανεξάρτητους και ικανούς δημοσιογράφους με αρχές και γνώσεις, εκφραστές του συμφέροντος των απλών πολιτών, τόσο η αξία του αναγνωρίζεται και ο κοινωνικοποιητικός ρόλος του γίνεται καταλυτικός”

Ανδρέας Χριστοδουλίδης, δημοσιογράφος, πρώην Γενικός Διευθυντής ΑΠΕ, Λευκωσία 4/7/2011

 

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s