Το κυπριακο εν οψει της Γενευης

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι οι εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη σύντομη επίλυση του Κυπριακού. Αυτό μπορεί να συμβεί, αν γίνουν έγκαιρα κατανοητά και αποδεκτά τα πιο κάτω:

  1. Οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο παραγωγικές, αν είχαν ενισχυθεί με τη φυσική παρουσία του αντιπροσώπου του προέδρου της Eυρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ. Η συμμετοχή του κ. Βαν Νούφελ στις συνομιλίες στη Λευκωσία αποδείχτηκε καταλυτικά θετική. Η εκ μέρους μας υποτίμηση των ευεργετημάτων από τυχόν παρουσία του στο Μον Πελεράν μπορεί να αποδειχτεί επιζήμια. Παράλληλα, η σύνθεση της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας θα μπορούσε να ήταν πιο ισχυρή.

  1. Η πρόοδος στο εδαφικό δικαιολογεί την εκτίμηση ότι ίσως είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας στο κεφάλαιο αυτό. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα πρέπει να επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική θέληση για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κατάληξης σε συμφωνία και στο κεφάλαιο αυτό.

  1. Η διακοπή της διαπραγμάτευσης για μιαν εβδομάδα θα μπορούσε να αποφευχθεί. Αν η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία διέκοπτε τον διάλογο για να διαβουλευτεί με την Άγκυρα, αυτό θα είχε δημιουργήσει αρνητικούς συνειρμούς στη δική μας κοινότητα.

  1. Η ανάγκη για ενημέρωση του Αρχιεπισκόπου και των κομμάτων θα μπορούσε κάλλιστα να είναι επαρκέστατη με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, ή/και την έκτακτη επιστροφή στην Κύπρο ενός εκ των συνεργατών του Προέδρου. Αντίθετα, η διακοπή για οκτώ μέρες δημιουργεί κινδύνους απώλειας του μομέντουμ: Παρέχεται άπλετος χρόνος στις – εντός και εκτός Κύπρου – δυνάμεις που δεν επιθυμούν σύντομη λύση να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και από ένα οποιοδήποτε τυχαίο γεγονός, πράγμα όχι απίθανο στις εποχές που ζούμε.

  1. Είμαστε στο στάδιο που επιβάλλεται η επίδειξη ισχυρής θέλησης και αποφασιστικότητας. Για να έχουμε ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, απαιτείται εκδήλωση ηγετικής συμπεριφοράς. Οι ταλαντεύσεις, η επένδυση στην προσδοκία ότι θα συμφωνήσουν σε μια λύση ακόμη και δυνάμεις που μάχονται για την πλήρη ακύρωσή της, δεν συνιστούν την πιο σοφή τακτική αυτήν την περίοδο.

  1. Δεν είμαστε μόνοι στο παγκόσμιο χωριό. Οι εξελίξεις τρέχουν και χωρίς εμάς. Αυτό δείχνει και η απογοητευτική εξέλιξη στις ΗΠΑ, με την εκλογή ενός προέδρου με αναχρονιστικές ιδέες. Γι’ αυτό ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία στην προσπάθεια για λύση. Η απατηλή εντύπωση ότι μπορούμε να ελέγχουμε τον χρόνο και τις διεθνείς εξελίξεις μπορεί να αποβεί μοιραία. Έχουμε καθήκον να αφοσιωθούμε χωρίς περισπασμούς στον στόχο για σύντομη επίτευξη συμφωνίας.

  1. Η κοινή γνώμη θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται κοινωνός του γενικού πλαισίου των συγκλίσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Είτε με την εγκατάλειψή της στην παραπληροφόρηση, είτε με την άμεση δημιουργία υποδομών έγκυρης ενημέρωσης εκ μέρους της πολιτείας.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s