Η νεα κατασταση πραγματων στο Κυπριακο και η διεξοδος

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το Μοντ Πελεράν, μετά την προσωρινή διακοπή των συνομιλιών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 13 Νοεμβρίου και μετά την κατάληξη σε διαδικαστικό αδιέξοδο στις 21 Νοεμβρίου, αποτελεί ένα αρνητικό σταθμό στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι οι δυνάμεις στην Κύπρο οι οποίες ειλικρινά επιθυμούν τη θετική κατάληξη των συνομιλιών θα πρέπει να επισκοπήσουν τις εξελίξεις στη βάση των πιο κάτω δεδομένων:

  • Η διαχείριση του Κυπριακού με βασικό άξονα πολιτικής την εσωτερική πολιτική κατάσταση και τους συσχετισμούς, είτε στην ελληνοκυπριακή είτε στην τουρκοκυπριακή πλευρά, αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στις εκάστοτε διαδικασίες των συνομιλιών. Με διαχειριστικές τακτικές της πλευράς μας που έχουν ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση τουρκοκυπριακών δυνάμεων που εργάζονται για τη λύση, ενισχύονται οι πιθανότητες μη λύσης. Η τακτική αυτή δεν θα επαναφέρει απλώς στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ως πρωταγωνιστές, πρόσωπα του κλίματος Ντενκτάς και Έρογλου, αλλά θα ετοιμάσει το σκηνικό για επικράτηση και στην ηγεσία της ελληνοκυπριακής πλευράς αντίστοιχων πολιτικών προσώπων.

  • Η πολιτική της «πρόταξης», όπως ζητήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και επιβλήθηκε στη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αποτυγχάνει σήμερα, όπως είχε αποτύχει και το 1985. Η επιθυμία της Λευκωσίας να λυθεί το εδαφικό πλήρως πριν από πολυμερή διάσκεψη, αφήνοντας ανοιχτά για το τέλος τμήματα των τεσσάρων κεφαλαίων (π.χ. εκ περιτροπής προεδρία και διασταυρούμενη ψήφος), μαζί με το θέμα της ασφάλειας, δεν μπορεί να πείσει διεθνώς. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η Αθήνα, μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, επιθυμεί πρόσθετα την επίλυση και των λεπτομερειών στο θέμα της ασφάλειας, πριν από μια – τελετουργικού χαρακτήρα τελικά – πολυμερή διάσκεψη.

  • Το ΔΣ του ΟΠΕΚ, διαβλέποντας έγκαιρα τις ασύμμετρες τακτικές, είχε επισημάνει αμέσως μετά τη διακοπή των συνομιλιών στις 13 Νοεμβρίου: «Η διακοπή της διαπραγμάτευσης για μιαν εβδομάδα θα μπορούσε να αποφευχθεί. Η διακοπή για οκτώ μέρες δημιουργεί κινδύνους απώλειας του μομέντουμ: Παρέχεται άπλετος χρόνος στις – εντός και εκτός Κύπρου – δυνάμεις που δεν επιθυμούν σύντομη λύση να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και από ένα οποιοδήποτε τυχαίο γεγονός, πράγμα όχι απίθανο στις εποχές που ζούμε».

  • Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, οι κινήσεις διαχείρισης της κοινής γνώμης στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πείθουν, ούτε τη διεθνή κοινότητα ούτε όσους εντός Κύπρου επιθυμούν επίλυση του Κυπριακού, ότι ο στόχος είναι η κατάληξη σε συμφωνία. Η συντήρηση κλίματος «εθνικής παλιγγενεσίας» και πλήρους περιφρόνησης των δυνάμεων της κοινωνίας οι οποίες ειλικρινά επιθυμούν τη λύση, αποτελούν ανησυχητικές ενδείξεις.

Εν όψει των πιο πάνω, το ΔΣ του ΟΠΕΚ εισηγείται τα εξής:

  • Άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους των δύο ηγετών για επίλυση του διαδικαστικού αδιεξόδου. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δραστική ενίσχυση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία. Μια κοινή δέσμευση των δύο ηγετών ότι θα διευκολύνουν τον ΟΗΕ στην προσπάθειά του να εξεύρει νέες διαδικαστικές φόρμουλες για σύντομη επανέναρξη και κατάληξη των συνομιλιών είναι απαραίτητη.

  • Αποφασιστική ενίσχυση της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας, με πρόσωπα που η αντίληψη του πραγματικού περιβάλλοντος και των λεπτών συσχετισμών στις συνομιλίες, η εμπειρογνωμοσύνη και η ειλικρινής βούλησή τους αποτελούν εχέγγυο για τη στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη, την πρόοδο και κατάληξη των συνομιλιών, όπως οι Γ. Βασιλείου, Αλ. Μαρκίδης και Τ. Τσελεπής.

  • Ανάληψη πρωτοβουλιών από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για συντονισμό και κοινές δραστηριότητες όπως αυτή που έγινε στις 21 Νοεμβρίου στη Λευκωσία. Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίες για να δώσουν το καθαρό μήνυμα ότι η κοινωνία των πολιτών έχει φωνή, διεκδικεί επανένωση και επιδιώκει να επηρεάσει τις εξελίξεις κατά τρόπο συντεταγμένο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s