Τα επομενα βηματα στο Κυπριακο

Το Δ.Σ. του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για την πορεία του Κυπριακού. Οι δυνάμεις στην Κύπρο που ειλικρινά επιθυμούν τη θετική κατάληξη των πολύχρονων διαπραγματεύσεων και τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής πρέπει να εκφραστούν με καθαρή στρατηγική. Αυτό σημαίνει κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, οι οποίες να μπορούν να δώσουν διέξοδο με επανεκκίνηση των συνομιλιών, ώστε σε καθορισμένα στάδια να καταλήξουν σε τελικό αποτέλεσμα. Στην προσπάθεια αυτή, το ΔΣ του ΟΠΕΚ καταθέτει τα εξής:

 1. Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί οφείλουν έμπρακτα, με δική τους πρωτοβουλία και μεταξύ τους συνάντηση, να επιβεβαιώσουν τα συμφωνημένα κείμενα στα 4 κεφάλαια του Κυπριακού και να προβούν σε ενέργειες που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στη διαδικασία λύσης. Προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τα διαδικαστικά ζητήματα, και επιδεικνύοντας πνεύμα ευελιξίας, να συμφωνήσουν με ακρίβεια, και χωρίς «εποικοδομητικές ασάφειες», τη βήμα προς βήμα προσπέλαση όλων των θεμάτων που εκκρεμούν.

 2. Με την πρωτοβουλία αυτή να επαναλάβουν εντατικές διαπραγματεύσεις, ενεργοποιώντας τη δική τους κοινή δήλωση, και καλώντας άμεσα τον Γενικό Γραμματέα «να ενισχύσει την προσωπική του ανάμιξη» (κοινή δήλωση 14/9/2016), με αναβαθμισμένο ρόλο.

 3. Οι εντατικές διαπραγματεύσεις των επομένων ημερών να διεξαχθούν με βάση τη συμφωνημένη αρχή ότι «όλα τα κεφάλαια που συζητούνται είναι αλληλένδετα» («all chapters are being discussed interdependently”).

 4. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες να συμφωνήσουν ότι αποτελούν κεκτημένο οι προχωρημένες συγκλίσεις τους στην ανάπαυλα του Μοντ Πελεράν 1 που αφορούν το εδαφικό-περιουσιακό και να περιλάβουν, ως συνδεδεμένα θέματα, όλα τα υπόλοιπα εκκρεμούντα ζητήματα στη πτυχή της διακυβέρνησης. Ιδιαίτερα θα πρέπει να περιλάβουν τον τρόπο εκλογής Προέδρου/ Αντιπροέδρου, αξιοποιώντας τη σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ. Η διασταυρούμενη ψήφος και η εκ περιτροπής Προεδρία συνιστούν βελτίωση της Συνθήκης του ’60. Κάθε περαιτέρω ενίσχυση της συνέργειας των δύο Κοινοτήτων, όπως λ.χ η ενιαία εκλογή (single ticket) προσφέρει επιπρόσθετα ευεργετήματα στο περιβάλλον επίλυσης.

 5. Η ενεργός συμμετοχή του εκπροσώπου του Προέδρου Γιούνκερ, Πίτερ Βαν Νούφελ, στις εντατικές διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί θα προσφέρει περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία με ευκρινέστερη παρουσία της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις.

 6. Η επανάληψη των εντατικών διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία να σηματοδοτήσει την ταυτόχρονη προσπάθεια για δημιουργία του πιο κατάλληλου εδάφους για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ έχει καταθέσει δημόσια τη θέση του, εδώ και μήνες και με πρόσφατες ανακοινώσεις του, ότι στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας, η αναζήτηση λύσης μέσω της τρέχουσας διαδικασίας συνομιλιών θα διευκολυνθεί με την μετακίνηση της βάσης συζήτησης από τις συμφωνίες του 1960, προκειμένου να ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες και στις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων, όσο και στις σύγχρονες συνθήκες, της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ.

 • Τόσο η επανάληψη του συστήματος του 1960, όσο και η πλήρης κατάργηση κάθε μορφής συστήματος ασφάλειας, ισοδυναμούν με μη λύση.

 • Το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης αντίκειται σε όλες τις συνθήκες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ, από το 1957 έως σήμερα. Η κατάργησή του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης, ιδιαίτερα της στρατιωτικής, θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο προτεραιοτήτων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ μια νέα συμφωνία ασφάλειας για να αποκτήσει πλήρες περιεχομένο χρειάζεται την ΕΕ παρούσα στο πιο υψηλό επίπεδο (Γιούνκερ, Μογκερίνι), μαζί με τον ΟΗΕ στη σύγκληση της πολυμερούς διάσκεψης.

Ο ΟΠΕΚ έχει επίσης καταθέσει τους επιμέρους άξονες της θέσης του για το ζήτημα της ασφάλειας που προνοούν τα ακόλουθα:

 • Μια νέα συνθήκη ασφάλειας, θα αποκλείει τη χρήση ή απειλή χρήσης βίας, με αξιοποίηση των Κεφαλαίων 6 και 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

 • Η ΕΕ με τα θεσμικά όργανά της, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, θα επιβλέπει τη διαδικασία ειρήνευσης και την υλοποίηση της συμφωνίας.

 • Για ένα μεταβατικό διάστημα, σώμα από πολυεθνικές δυνάμεις, υπό τον ΟΗΕ, θα εποπτεύει τις διαδικασίες αποχώρησης του τουρκικού στρατού και αφοπλισμού των «τουρκοκυπριακών στρατιωτικών δυνάμεων» και της Εθνικής Φρουράς, στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, έχοντας κατευθείαν εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για παρέμβαση, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ουσιώδης παραβίαση των συμφωνηθέντων.

 • Συμπληρωματικά, μπορεί να συμφωνηθεί – για ένα μεταβατικό διάστημα – η παραμονή στο έδαφος της Κύπρου ενός στρατιωτικού τμήματος της ΕΛΔΥΚ (950 Έλληνες στρατιώτες) και της ΤΟΥΡΔΥΚ (650 Τούρκοι στρατιώτες), με επικεφαλής στρατιωτικό που θα ορίσει η ΕΕ.

 • Στη συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνεται η πρόνοια για τερματισμό της παρουσίας ΕΛΔΥΚ – ΤΟΥΡΔΥΚ, μετά από καθορισμένο διάστημα και χρειάζεται να συμφωνηθεί ο τρόπος λήψης της απόφασης που θα την τερματίζει.

 • Στο νέο κυπριακό Σύνταγμα θα πρέπει να γίνεται αναφορά στη «Ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής» της Συνθήκης ΕΕ, ότι «σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος της ΕΕ δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους».

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s