Απαραιτητες κινησεις για να αποτραπει την υστατη το ναυαγιο των συνομιλιων

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ, ανασκοπώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, κατέληξε ότι η παρούσα συγκυρία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Με την ανακοίνωση αυτή, το ΔΣ εκδηλώνει την πρόθεσή του να συμβάλει δημιουργικά στη δημόσια συζήτηση για το πώς βγαίνουμε από το σημερινό αδιέξοδο. Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτει τα εξής:

  1. Επείγει η αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας που έχει επιλέξει ο Πρόεδρος. Η σύνθεσή της δεν εγγυάται την ουσιαστική συμβολή στις διαπραγματεύσεις, κυρίως επειδή οι προσωπικότητες από τις οποίες αποτελείται αλληλοακυρώνονται. Η αναδιάρθρωση θα πρέπει να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πρόσωπα που είναι διατεθειμένα και μπορούν να λειτουργήσουν δημιουργικά.

  2. Οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν ανάμεσα στη Λευκωσία και την Αθήνα μπορούν να ξεπεραστούν με καθαρή συνεννόηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κύπρου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η Κύπρος οφείλει να διαβουλευτεί με την Αθήνα, να διατυπωθούν σκέψεις και προβληματισμοί και η Αθήνα να σεβαστεί και να στηρίξει τις επιλογές της κυπριακής ηγεσίας.

  3. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε διαδικαστικό αδιέξοδο. Τίποτε, όμως, δεν είναι άλυτο αν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα που να υπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Κύπρου. Είναι πολύ σημαντικό να επαναρχίσει ο διάλογος με καθαρή συνεννόηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες, πάνω σε δύο κρίσιμης σημασίας ζητήματα: Πρώτο, επιστροφή Ακιντζί στις εισηγήσεις που κατέθεσε για το εδαφικό στο Μοντ Πελεράν 1, οι οποίες κρίθηκαν ως αρκετά ικανοποιητικές για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεύτερο, στο ζήτημα της διακυβέρνησης, συγκατάνευση Αναστασιάδη στη σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ του 2009 για την εκ περιτροπής προεδρία, με σταθμισμένη ψήφο, και για τον τρόπο εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου. Οι συμφωνίες αυτές συνιστούν ουσιώδη βελτίωση της Συνθήκης του ’60 και όλων των, κατά καιρούς, σχεδίων λύσης που υπέβαλε ο ΟΗΕ.

  4. Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ είναι αποφασιστικής σημασίας κίνηση να κλείσουν τα δύο μεγάλα ζητήματα του εδαφικού και της διακυβέρνησης σε διαπραγματεύσεις που να αρχίσουν πολύ σύντομα. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή της πολυμερούς διάσκεψης με μόνο θέμα αυτό της ασφάλειας, κάτω από τη συντονιστική δράση του ΟΗΕ και της ΕΕ.

  5. Είναι ορατός ο κίνδυνος η διαπραγματευτική διαδικασία να εκτροχιαστεί, λόγω της παρούσας αδιέξοδης φάσης, αν αυτή εξελιχτεί σε μια ατελείωτη δημόσια συζήτηση για επίρριψη ευθυνών. Οι τελευταίες δηλώσεις Ερτογάν ήταν από κάθε άποψη επιζήμιες και επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα.

  6. Γι’ αυτό, κάθε Κύπριος οφείλει να προβληματιστεί για το ποια Κύπρο επιθυμούμε, πώς θέλουμε να εξελίσσονται τα πράγματα στην πατρίδα μας σε λίγα χρόνια. Το σημερινό αδιέξοδο μπορεί να αποτελέσει και μια καλή ευκαιρία για να πάρουμε αποφάσεις που θα αποτρέψουν τα χειρότερα και θα θέσουν σε τροχιά τα καλύτερα. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ συνιστά τον καταλυτικό παράγοντα για να προωθήσουμε τις εφικτές λύσης που οδηγούν στην ελεύθερη, ενωμένη, δημιουργική Κύπρο.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s