Η λυση ειναι ευθυνη των δυναμεων που την υποστηριζουν – Να αξιοποιησουμε τις πραγματικες δυνατοτητες: Η παρουσια της ΕΕ να αναβαθμιστει αμεσα

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ χαιρετίζει την απόφαση των δύο ηγετών, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ακιντζί, να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάληξη σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Το ΔΣ θεωρεί ότι η άρση του αδιεξόδου με τον καθορισμό των επόμενων βημάτων αποκαθιστά τη διεθνή και εντός Κύπρου αξιοπιστία της πολύμηνης προσπάθειας, και καταξιώνει την αξιοσημείωτη πρόοδο στα συμφωνημένα κείμενα Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η εξέλιξη αυτή πολλαπλασιάζει την ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται ειλικρινά για την επιτυχή κατάληξή της διαδικασίας. Και η ευθύνη μπορεί να αναληφθεί ουσιαστικά, μόνο αν οι δυνάμεις αυτές συγκλίνουν άμεσα και ουσιαστικά σε τρία επίπεδα:

(α) Στη μεταξύ τους συνεννόηση, μακριά από διαφωνίες σε επιμέρους και δευτερεύοντα ζητήματα, που δεν είναι της ώρας να αποτελέσουν επίκεντρο της πολιτικής πρακτικής.

(β) Στο να εργαστούν με συντεταγμένο τρόπο στον πραγματικό στίβο του αγώνα για την απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή 42 χρόνων. Μακριά από ευσεβοποθισμούς. Το φαντασιακό δεν πρέπει να έχει θέση στις προ της λύσης επιλογές των δυνάμεων που την επιδιώκουν, γιατί απλούστατα τείνει να δικαιώσει, ακούσια, τις αιτιάσεις άλλων δυνάμεων. Εκείνων που επικαλούνται διεθνείς συνωμοσίες και μυθικές-αβάσιμες δυνατότητες συμμαχιών, απλώς για να ακυρώσουν τις προοπτικές της καταβαλλόμενης προσπάθειας.

(γ) Στο να σκεφτούν σοβαρά τη δημιουργία ουσιαστικών ρηγμάτων διεξόδου προς μια ευρωπαϊκή ΔΔΟ, μέσω του μοναδικού μέχρι σήμερα αξιόπιστου μηχανισμού, που έδωσε σάρκα και οστά στην ουσιαστική βελτίωση των όρων της λύσης, στα τέσσερα κεφάλαια. Στην πράξη, αυτός ο παράγοντας δεν είναι άλλος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δράση του Ζαν Κλωντ Γιούγκερ, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλόστομες δηλώσεις, και η κοπιώδης, σιωπηλή, αλλά και ουσιαστική δουλειά του εκπροσώπου του, Βαν Νούφελ, στην ίδια τη διαδικασία των συνομιλιών, ήταν τα κύρια όπλα των δυνάμεων της λύσης για διαμόρφωση ενός πλαισίου αυθεντικά ευρωπαϊκού στα τέσσερα κεφάλαια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το Δ.Σ. του ΟΠΕΚ καταθέτει τις ακόλουθες εισηγήσεις για τον χειρισμό των επόμενων βημάτων:

  • Η Λευκωσία οφείλει να κινητοποιηθεί με σχέδιο και προτάσεις για να αξιοποιήσει την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η ΕΕ να λειτουργήσει ακόμη πιο αποτελεσματικά ως καταλύτης για την κατάληξη σε συμφωνία.

  • Ο ευρωπαϊκός καταλύτης σημαίνει ενεργό παρουσία και συμμετοχή της ΕΕ, μαζί με τον ΟΗΕ, στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων. Αυτό θα πρέπει να γίνει με την παρουσία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και της Υπάτης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι στην πολυμερή διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου. Μια σημαντική κίνηση θα μπορούσε να είναι η επιδίωξη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης Δεκεμβρίου να εκδώσει Δήλωση για τον ακόμη πιο ενεργό ρόλο που θα επιδιώξει η ΕΕ στο Κυπριακό.

  • Η συμβολή της ΕΕ, προς όφελος του συνόλου του πληθυσμού της Κύπρου χρειάζεται να καταστεί ευδιάκριτη μέσω της συμμετοχής του εκπροσώπου του Προέδρου της Κομισιόν Πέτερ Βαν Νούφελ στις εντατικές διαπραγματεύσεις που οδηγούν στη Γενεύη. Η μέχρι τώρα καταλυτική συμβολή του αποτελεί το απαραίτητο πιστοποιητικό και διαβατήριο.

  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να αναλάβει το κεντρικό βάρος των προσωπικών επαφών και συναντήσεων με τους προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και την ηγεσία των ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση των ερεισμάτων της Κύπρου στα ζητήματα της ασφάλειας, της οικονομίας και της συμβατότητας μιας ενδεχόμενης λύσης με το κεκτημένο. Αυτό θα επιτευχθεί και με την επιλογή προσωπικών απεσταλμένων με εμπειρία και διεθνή απήχηση για να προετοιμάσουν το έδαφος στις βασικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες .

  • Η προσπάθεια της Λευκωσίας χρειάζεται να ενισχυθεί με διπλωματικές πρωτοβουλίες και προτάσεις, οι οποίες να υπηρετούν το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον στα στρατηγικά ζητήματα της ίδιας της ΕΕ, που διασυνδέονται με τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας στην Α. Μεσόγειο (σταθερότητα, ενεργειακή πολιτική, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του ISIS).

  • Η στρατηγική των διασυνδέσεων, που ο Γιάννος Κρανιδιώτης καθιέρωσε, είναι ώρα να ενεργοποιηθεί από όσους διαθέτουν τη βούληση και την εμπειρία. Ιδίως στην πτυχή της ασφάλειας, η ΕΕ θα πρέπει να εκφραστεί με εφικτές εγγυήσεις, κατά τρόπον ώστε να εμπεδώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη συμφωνημένη λύση, σε ένα κράτος-μέλος της (εγγυήσεις εφαρμογής της λύσης από την Επιτροπή και το Συμβούλιο).

  • Οι δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τη διαφορετική Κύπρο και στις δύο κοινότητες του νησιού έχουν αυξημένες ευθύνες ώστε να διατηρήσουν το μομέντουμ, για να φτάσουμε σε θετικό αποτέλεσμα τον Ιανουάριο. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτελεί την επιπρόσθετη αξία για ολόκληρη την Κύπρο. Η επίλυση που θα αναπτύσσεται μέσα στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα είναι η ασφαλέστερη οδός για να γυρίσουμε σελίδα, πραγματικά.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s