Το Κυπριακο να τεθει στην ατζεντα του Ευρωπαϊκου Συμβουλιου με στοχο να εκδοθει Κοινη Δηλωση Εγγυησης της λυσης

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 15 Δεκεμβρίου, συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο να επιτύχει τη δημιουργική συμμετοχή της ΕΕ στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης. Με ενεργητική διπλωματία στον ευρωπαϊκό στίβο, μπορεί να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της συμμετοχής στην ΕΕ προκειμένου να εξασφαλίσει, στο πιο υψηλό επίπεδο, Κοινή Δήλωση των «28». Αυτή θα πρέπει να καλύπτει τα ακόλουθα σημεία:

  • Η ΕΕ χρειάζεται να εκφραστεί με τη γλώσσα του συγκεκριμένου. Με μια ομόφωνη Δήλωση μπορεί να πιστοποιήσει την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάνω στις πιο καίριες πτυχές του Κυπριακού. Μεταξύ άλλων, μπορεί να εγγυηθεί την ακεραιότητα και την προστασία των εξωτερικών συνόρων μιας επανενωμένης Κύπρου, που είναι και σύνορα της ΕΕ.

  • Η Συνθήκη της Λισσαβόνας προνοεί τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στην περίπτωση που κράτος μέλος της βρίσκεται κάτω από εξωτερική απειλή. Στην περίπτωση του Κυπριακού, όλα τα κράτη μέλη να εκφράσουν την ετοιμότητα να την ενεργοποιήσουν και να παράσχουν στην Κύπρο όλα τα μέσα που διαθέτουν, σε περίπτωση που παραβιαστούν τα συμφωνηθέντα.

  • Η ΕΕ να εκφράσει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στο πλαίσιο της «ενισχυμένης συνεργασίας» κρατών μελών της, στην πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί με εντολή του ΟΗΕ για την εφαρμογή της λύσης.

  • Με ρητή καταγραφή, η ΕΕ να εκφράσει τη θεσμική θωράκιση της εσωτερικής ασφάλειας της Κύπρου, στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος ασφάλειας, δικαιοσύνης, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να παρουσιάσει την έκθεσή της για τη λήψη της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών, σε περίπτωση συμφωνίας, για την επέκταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κύπρου (Πρωτόκολλο 10). Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τις πτυχές που αφορούν την απρόσκοπτη συνέχιση της συμμετοχής της επανενωμένης Κύπρου στα θεσμικά όργανα, την εναρμόνιση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, τη βιωσιμότητα και την οικονομική στήριξη για ισορροπημένη ανάπτυξη, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επωμίζεται την ιστορική ευθύνη να καθοδηγήσει τις εξελίξεις. Τώρα όσο ποτέ, χρειάζεται να κινητοποιήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις που ειλικρινά επιθυμούν τη λύση Ομοσπονδίας, στη βάση ενός σχεδίου που θα καταστήσει την ΕΕ πρωταγωνιστή και καταλύτη για την κατάληξη σε συμφωνία.

Η ευκαιρία που προσφέρεται για την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης Δεκεμβρίου είναι ιστορική. Η ίδια η ΕΕ, ύστερα από πολύχρονες διαβουλεύσεις, επιχειρεί την περίοδο αυτή σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, με την ανάπτυξη της πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια. Η έκφραση της έμπρακτης αλληλεγγύης και η εγγύηση της συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού διασυνδέονται με το ζωτικό ευρωπαϊκό συμφέρον, καθώς οι εξωτερικοί κίνδυνοι, οι απειλές και οι προκλήσεις για την Ευρώπη αυξάνονται (αστάθεια, συγκρούσεις στην περιφέρεια, Ουκρανία, Συρία, προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, τρομοκρατία/ISIS). Το «Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Άμυνα» που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 15-16 Δεκεμβρίου, μπορεί να έχει την Κύπρο ως πρώτο παράδειγμα έμπρακτης εφαρμογής.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s