ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

Εν όψει της σημαντικής φάσης στην οποία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, το ΔΣ του ΟΠΕΚ επισημαίνει τα εξής:

  1. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, παρά τον ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων, και παρά την εντατικοποίηση κατά τους τελευταίους μήνες, εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά πολλά επιμέρους ζητήματα των τεσσάρων κεφαλαίων. Η απόδοση της ευθύνης για αυτό αποκλειστικά στη μία από τις δύο πλευρές θα ήταν απλοϊκή προσέγγιση. Οι δύο ηγέτες οφείλουν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε πριν τις 9 Ιανουαρίου να συμφωνηθούν όλα τα μη πρωταρχικής σημασίας ζητήματα στα τέσσερα κεφάλαια.

  2. Η συζήτηση στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής κοινότητας για το αν και κατά πόσον θα εκπροσωπηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη Γενεύη είναι εκ της φύσεώς της παραπλανητική και ανεδαφική. Από το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας, του 1964, μπήκαν όροι και προϋποθέσεις. Έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο επίπεδο των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο πλαίσιο πολλών ψηφισμάτων που ακολούθησαν και κινούνται πάντα στην ίδια γραμμή. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε έτυχε περισσότερης ή λιγότερης αναγνώρισης, σε οποιαδήποτε φάση. Η διεθνής υπόσταση, αναγνώριση και συνέχεια του κυπριακού κράτους διασφαλίζονται μέσα από την ιδιότητα του μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε.. Η μόνη επιπλέον εφικτή θωράκιση είναι η διεθνής μας αξιοπιστία ότι καταβάλλουμε ειλικρινείς προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

  3. Οι δυνάμεις που επιδιώκουν ειλικρινά την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ουσία και στον στόχο, που είναι η θετική κατάληξη των συνομιλιών και η επίτευξη συμφωνίας. Η συνεχιζόμενη συζήτηση στη βάση της πρόταξης του ζητήματος της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη υπηρετεί μόνο την περιπλοκή των συνομιλιών και τη δημιουργία εμποδίων στη θετική τους έκβαση. Εν τέλει, υπηρετεί τον στόχο των δυνάμεων που αντίκεινται σε λύση ΔΔΟ. Συμβάλλει, επίσης, στη συνέχιση της παραπλάνησης της κοινωνίας για τη φύση του Κυπριακού και των πραγματικών δυνατοτήτων που υπάρχουν για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση, αφού συντηρεί τη συνθηματολογική και αδιέξοδη προσέγγιση.

  4. Η τελική φάση της 12ης Ιανουαρίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας, θα πρέπει να τύχει από τώρα ιδιαίτερης προεργασίας. Τόσο σε επίπεδο προδιαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους, όσο και σε επίπεδο προεργασίας εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία: (α) Δεν θα πρέπει να αφήσει περιθώρια να βρεθεί προ εκπλήξεων. (β) Οφείλει να αποφύγει την προσκόλληση σε ανέφικτα σενάρια γύρω από το θέμα, και να καταρτίσει θέσεις οι οποίες να έχουν σοβαρές πιθανότητες να θεωρηθούν διαπραγματεύσιμες.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s