Η αργοσυρτη διαδικασια στο Κυπριακο προοιωνιζεται επιπλοκες και ενισχυει τις πιθανοτητες αποτυχιας

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι είναι κάκιστη η συνήθεια πολιτικών φορέων ή άλλων οργανώσεων να επικαλούνται διαρκώς παλαιότερες θέσεις ή προειδοποιήσεις τους, προκειμένου να πείσουν ότι έχουν δικαιωθεί μέσα στον χρόνο. Όμως, η παρούσα συγκυρία στο Κυπριακό υποχρεώνει το ΔΣ να αναφέρει τα εξής:

1. Δυστυχώς, η εκτίμησή μας πριν από είκοσι μήνες ότι, αν χαθεί ο συγχρονισμός που είχε δημιουργηθεί, οι παρενέργειες θα περιπλέκουν διαρκώς όλο και περισσότερο τα πράγματα στο Κυπριακό, επαληθεύεται μέρα με τη μέρα κατά τους τελευταίους μήνες. Η απώλεια του πλεονεκτήματος της άμεσης συνεννόησης μεταξύ των δύο ηγετών και τα όσα έγιναν στις δύο συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν και στη Γενεύη αποτελούν απόδειξη της δίνης περιπλοκών στην οποία έχουμε εισέλθει.

2. Η συγκυρία επιδεινώνεται με την εμφάνιση νέων εμποδίων, που δεν θα υπήρχαν αν η διαδικασία ακολουθούσε λιγότερο βραδείς ρυθμούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της νέας απαίτησης της τουρκικής κυβέρνησης για αντιμετώπιση των Τούρκων πολιτών, σε μια ενδεχόμενη λύση, ως ισοτίμων με εκείνους των χωρών μελών της Ε.Ε.. Θέση η οποία καταφανώς δυσκολεύει περαιτέρω τη διαπραγμάτευση και παγιδεύει τις δυνάμεις της λύσης ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους, οι οποίες είναι εξίσου αρνητικές με ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τους Ελληνοκυπρίους.

3. Η επανάληψη του σκηνικού για εξ υπαρχής διαπραγμάτευση των ήδη συμφωνημένων παραμέτρων των έξι κεφαλαίων, δεν είναι εφικτό να λειτουργεί στο διηνεκές. Το γεγονός ότι από τουρκοκυπριακής πλευράς έγινε αποδεκτό με την εκλογή Ακιντζί, να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης τα τρία κεφάλαια που είχαν ήδη κλείσει από το 2009, ήταν αποτέλεσμα βολικών για την ελληνοκυπριακή πλευρά συγκυριών, που δεν μπορούν να επαναληφθούν στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον.

4. Η αργόσυρτη διαδικασία εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους. Το απρόβλεπτο είναι στοιχείο της πραγματικής πολιτικής. Για να επιτύχει κανείς χρειάζεται να ελέγχει την ύλη και τον χρόνο, να καθοδηγεί τις εξελίξεις με τις επιλογές και τις αποφάσεις του. Για να αποφύγουμε κάτι ανεξέλεγκτο, χρειάζεται να ρυθμίζουμε όσο μπορούμε το σκηνικό, στο πλαίσιο του εφικτού.

5. Η ημιεπίσημη επιλογή για επίρριψη της ευθύνης για την κατάσταση στον κ. Άιντε μπορεί να ανακουφίζει προσωρινά την επικοινωνιακή πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά δεν διασφαλίζει ότι ο ενδεχόμενος διάδοχος του αξιωματούχου του ΟΗΕ θα είναι περισσότερο «φιλέλληνας». Εξάλλου, όλοι οι ειδικοί απεσταλμένοι του ΓΓ, από το 1974 μέχρι σήμερα, θεωρήθηκαν «φιλότουρκοι» από την πλευρά μας. Η λογική εξέλιξη μιας ενδεχόμενης αντικατάστασης του κ. Άιντε είναι η αποστολή ακόμη ενός «φιλότουρκου» απεσταλμένου, ή η αποστολή κανενός.

6. Στο κεφάλαιο της ασφάλειας κλειδί παραμένει η αναζήτηση λύσης που να ανταποκρίνεται τόσο στις σύγχρονες διεθνείς συνθήκες, οι οποίες σφραγίζονται με τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, όσο και στις ανάγκες και στις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων. Η συμφωνία του ’60 θα πρέπει να αντικατασταθεί με μια νέα συνθήκη ασφάλειας, με αξιοποίηση των Κεφαλαίων 6 και 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στην οποία θα αποκλείεται η χρήση ή η απειλή χρήσης βίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να επιβλέπει τη διαδικασία ειρήνευσης, ενώ το Συμβούλιο Υπουργών θα μπορεί να εποπτεύει την υλοποίηση της συμφωνίας.

7. Πολιτικές όπως η καταλυτική και παραγωγική παρουσία του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στη Γενεύη και η εξίσου αποτελεσματική παρέμβαση του εκπροσώπου του Βαν Νούφελ στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διδάσκουν και να τυγχάνουν ορθής αξιολόγησης και αξιοποίησης. Το γεγονός ότι και τα δύο υποβαθμίζονται από την πλευρά μας, και το γεγονός ότι ούτε καν η ιστορική ανακοίνωση Γιούνκερ ότι η Ε.Ε. θα διαθέσει 3.1 δις ευρώ για τη λύση δεν έτυχε αξιολόγησης, αποτελούν ένδειξη σοβαρής παθογένειας του πλαισίου αντιλήψεων και λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί την ηγεσία της ελληνοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει σε ορθολογιστική και δημιουργική αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης, και να αναλάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για επαναφορά των πιθανοτήτων επίτευξης συμφωνίας στην ακτίνα του εφικτού. Οι πολιτικές επιλογές είναι φυσιολογικό να λαμβάνουν υπόψη τις επικοινωνιακές παραμέτρους, δεν θα πρέπει όμως να υποτιμούν την πραγματική πολιτική.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s