Το κυπριακο χρειαζεται αποδεσμευση απο τακτικες και διαδικασιες απλης συντηρησης του διαλογου

Σε συνεδρία του στις 8 Φεβρουαρίου 2017, το ΔΣ του ΟΠΕΚ ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις από προσκεκλημένους που έχουν άμεση γνώση των διαδικασιών και της ουσίας. Στη συνέχεια, συζήτησε τις διαγραφόμενες προοπτικές και κατέληξε στα εξής:

  1. Η παρούσα φάση του κυπριακού παρουσιάζει την ιδιομορφία η δυναμική των διαδικασιών και της διαπραγμάτευσης αυτής καθεαυτής να είναι πολύ πιο άτονη από όσο θα δικαιολογούσαν οι επιτευχθείσες συγκλίσεις.

  2. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους είκοσι μήνες, παρά τους αργούς ρυθμούς της διαπραγμάτευσης και τις παλινωδίες, είναι πολύ μεγάλη. Τα θέματα που απομένει να συμφωνηθούν είναι περιορισμένα. Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, στις τεχνοκρατικές επεξεργασίες, και στις μεσολαβητικές προσπάθειες των τελευταίων μηνών έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία ακόμη και τα κρισιμότερα των ζητημάτων, απομένουν ελάχιστα σημεία να συμφωνηθούν, με ορατή μάλιστα την πιθανότερη κατάληξη στο καθένα από αυτά.

  1. Η κινητοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα για αντιμετώπιση του τουρκικού αιτήματος σχετικά με τις τέσσερις ελευθερίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, νοουμένου ότι θα ακολουθήσει τους κανόνες της ευρωπαϊκής διπλωματίας: Προσήλωση στην αποτελεσματικότητα, χωρίς τακτικές ή επικοινωνιακές προτεραιότητες

  1. Αποτελεί θετική εξέλιξη η τελευταία συμφωνία των δύο ηγετών για τα επόμενα βήματα, μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Διατηρεί τη διαδικασία σε τροχιά πιθανής επιτυχίας. Γενικότερα, όμως, οι δύο ηγέτες δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, προκειμένου η «τελική φάση» στην οποία έχουμε εισέλθει να έχει κατάληξη. Οι χειρισμοί που γίνονται αναφορικά με τη διαδικασία προβληματίζουν. Η αυτόβουλη υπερδιόγκωση της βαρύτητας των εκάστοτε εμποδίων (εσωτερική αντιπολίτευση στις δύο κοινότητες, ευθύνες των Η.Ε., εκλογικές διαδικασίες, δημοψήφισμα στην Τουρκία κλπ.) δημιουργούν στην κοινωνία την αίσθηση ότι δεν υπάρχει επαρκής βούληση και δέσμευση για σύντομη κατάληξη σε συμφωνία. Πάντοτε θα υπάρχουν σκόπελοι, σημαντικοί ή ασήμαντοι. Το ζήτημα είναι να μην οδηγείται διαρκώς το σκάφος προς αυτούς, με αποτέλεσμα να είναι στη συνέχεια «εύλογη» η διακοπή της πορείας.

  1. Είναι σοφό στην κοινωνία να παρουσιαστεί κάποια στιγμή η καλύτερη δυνατή συμφωνία, ώστε να είναι εφικτή η υπερψήφισή της. Αυτό όμως θα πρέπει να συνδυαστεί με την αναγκαιότητα η προσδοκία του λαού στις δύο κοινότητες για τη λύση να μην ατονήσει εντελώς, και η εξοικείωση με τις πτυχές της να μην αρχίσει την τελευταία στιγμή.

  1. Η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής με την επίλυση του Κυπριακού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την πολιτεία και τους κύπριους πολίτες. Προϋποθέτει συστηματική ενημέρωση, πολυφωνικό διάλογο και κινητοποίηση των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων αναφορικά με όλες τις πτυχές της επιδιωκόμενης συμφωνίας, περιλαμβανομένων των σημείων όπου υπάρχει ήδη ευρύτατη συναντίληψη, αλλά και εκείνων στα οποία υπάρχουν δυσκολίες. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν, να προβληματίζονται και να συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο, που δεν πρέπει να εξαντλείται σε κομματικές αντιπαραθέσεις αλλά να συνδέεται με τη στρατηγική που διαμορφώνουμε ως κοινωνία για την αυριανή Κύπρο.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τους δύο ηγέτες να αναπροσαρμόσουν τις διαδικαστικές προσεγγίσεις τους, υπερβαίνοντας τακτικές οι οποίες δεν αφορούν το κυπριακό, και να εργαστούν για σύντομη κατάληξη σε συμφωνία, αφιερώνοντας γι’ αυτόν τον σκοπό το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και των δυνάμεών τους.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s