Το Κυπριακο να ξαναγινει προτεραιοτητα των δυο ηγετων

Υπό το φως των εξελίξεων στο Κυπριακό, το ΔΣ του ΟΠΕΚ επισημαίνει τα ακόλουθα:

  1. Αποτελεί εξαιρετικά αρνητικό σημείο το γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα χειρίστηκαν το επίμαχο θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος στη Βουλή με τρόπο που να καθιστά την πολιτική ζωή της Κύπρου υποχείριο ενός νεοναζιστικού κόμματος. Το ΕΛΑΜ είναι εκτός του δημοκρατικού πλαισίου. Τα δημοκρατικά κόμματα θα έπρεπε ήδη να είχαν θέσει από κοινού ως ξεκάθαρη αρχή τους την με κάθε τρόπο αποφυγή της συνεργασίας μαζί του.

  2. Η απόφαση αυτή καθεαυτή για να τιμάται στα σχολεία η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος είναι σοβαρό ατόπημα για πολλούς λόγους. Το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός βρίσκεται στη διδακτέα ύλη του μαθήματος της Ιστορίας, και πρέπει να διδάσκεται με ιστορική-κριτική προσέγγιση και με επιστημονικά εργαλεία. Η επιπλέον μνημειακή αναφορά δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά τους στόχους των εισηγητών της πρότασης: (α) αναβίωση στα σχολεία του ακραία εθνικιστικού κλίματος, (β) ευθεία υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.

  3. Η αντίδραση της τουρκοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας, και του Μουσταφά Ακιντζί προσωπικά, ήταν υπερβολική. Οι ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη από τα ελληνοκυπριακά κόμματα, αλλά η ανάδειξη του θέματος σε μείζον ενισχύει τη δυσπιστία και τον αρνητισμό. Ενθαρρύνει τις μη ορθολογικές συμπεριφορές, τόσο στην τουρκοκυπριακή όσο και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

  4. Από την πρώτη στιγμή, η διαχείριση της απόφασης της Βουλής υπήρξε «υποδειγματικά» άστοχη, με αλλεπάλληλες κινήσεις που δημιουργούσαν νέα προβλήματα, αντί να λύνουν αυτό που προέκυψε. Αυτό δηλητηριάζει το κλίμα και δημιουργεί συνθήκες παράτασης της κρίσης, ενίσχυσης της καχυποψίας, και εν τέλει επίτευξης του στόχου όσων εξαρχής επιθυμούσαν την αποτυχία της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

  5. Καθημερινές αποφάσεις, επιλογές και κινήσεις σε θέματα εσωτερικής πολιτικής πιστοποιούν ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι προτεραιότητα. Η Κύπρος εξακολουθεί να αποτελεί μια συγκριτικά μικρή κοινωνία. Οι καθημερινές «μικρές» κινήσεις, όταν για μεγάλο διάστημα επαναλαμβάνουν το ίδιο μοτίβο, προσμετρούνται από τους πολίτες ως ασφαλής δείχτης των προτεραιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας. Δυστυχώς, η κοινωνία φαίνεται πλέον πεπεισμένη ότι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό είναι πολύ πιο κάτω, ως προτεραιότητα, από την κυρίαρχη έγνοια για διασφάλιση συμμαχιών για το 2018.

  1. Η παρούσα διαδικασία έχει οδηγήσει σε συγκλίσεις που καθιστούν εφικτή την επίτευξη συμφωνίας, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αποτελεί ιστορική ευθύνη των δύο ηγετών να μην θυσιάσουν την ευκαιρία αυτή για χάρη σκοπιμοτήτων. Διαφορετικά, οι όποιοι υπολογισμοί είναι μετέωροι. Η τελεσίδικη πιστοποίηση της αποτυχίας της προσπάθειας θα μεταθέσει τη συλλογική σκέψη της κοινωνίας, και στις δύο κοινότητες, σε επίπεδα τα οποία ευνοούν μόνο το τμήμα του πολιτικού κόσμου που επιθυμεί διατήρηση του διαχωρισμού.

Εν όψει των πιο πάνω, το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τα κόμματα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες που να ωθούν τους δύο ηγέτες να επαναφέρουν το Κυπριακό ως προτεραιότητά τους και να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να επαναρχίσει η διαδικασία του διαλόγου, σε συνθήκες ομαλότητας και συνεννόησης.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s