Να αποφασισουμε αν πραγματι θελουμε λυση

Η διακοπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας και η προσπάθεια των Η.Ε. για επανέναρξή της αποτελούν σημείο-σταθμό στην πορεία του Κυπριακού. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν ώριμες και προ πάντων συνειδητές κινήσεις από τις δύο πλευρές, στρατηγικού και όχι τακτικιστικού χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΟΠΕΚ σημειώνει:

  1. Το Κυπριακό υπήρξε για άλλη μια φορά θύμα της μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στις διακηρύξεις από τη μια και τις πραγματικές προθέσεις από την άλλη. Η ίδια η διαδικασία των δύο τελευταίων χρόνων αποτέλεσε μια διαρκή ταλαιπωρία του προβλήματος, ακριβώς επειδή η βούληση για λύση δεν ήταν επαρκής.

  2. Η πιο πάνω διαπίστωση δεν αφορά αποκλειστικά τους δύο ηγέτες, αλλά την πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, των ομάδων συμφερόντων, και εν τέλει της κοινωνίας στις δύο Κοινότητες.

  3. Τόσο η ίδια η διαπραγματευτική διαδικασία, όσον και τα όσα θα έπρεπε να γίνονται και δεν γίνονταν τα δύο τελευταία χρόνια, πιστοποιούσαν καθημερινά το έλλειμμα αφοσίωσης στον στόχο της λύσης. Οι κομματικές διελκυστίνδες και ο λαϊκισμός αποτελούν τμήμα μόνο του προβλήματος. Το γεγονός ότι οι τεχνικές επιτροπές – με εξαίρεση εκείνην για την Πολιτιστική Κληρονομιά – έχουν τεθεί προ πολλού σε καθεστώς απενεργοποίησης, μέσω αλλεπάλληλων πολιτικών περιορισμών, είναι άλλη μια ένδειξη. Ακόμη και τα απλούστερα των ΜΟΕ που είχαν συμφωνηθεί από τους δύο ηγέτες μπήκαν εδώ και καιρό στο συρτάρι, μετά από χειρισμούς εγκλωβισμού τους σε νομοτεχνικές αιτιάσεις.

  4. Από την επόμενη μέρα της εμφάνισης της τελευταίας κρίσης, με έναν πρωτόγνωρο αυτοματισμό, η πλειονότητα των κομμάτων και των ΜΜΕ στην ελληνοκυπριακή πλευρά υιοθέτησαν πολιτικό λόγο ο οποίος δημιουργεί κλίμα τέτοιο που να μετατρέπει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου σε εικονικές, όπως την περίοδο 2004-2008 (βλέπε «προσπάθειες» Τζιωνή – Μπερντέβ).

  5. Είναι προφανές ότι το «τελευταίο μίλι» δεν είναι δύσκολο μόνο λόγω των θεμάτων που περιλαμβάνει, αλλά και διότι το πνεύμα συνεργασίας και συνδιαλλαγής που απαιτείται για να διανυθεί ισοδυναμεί με «ναι» ή «όχι» στη λύση. Εάν οι ηγέτες δεν έχουν αποφασίσει καθαρά σε αυτό, τότε π.χ. το σε πόσους μήνες θα φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα, δεν είναι το Έβερεστ που πρέπει να διαβούμε. Είναι το πρόσχημα για να μην προχωρήσουμε.

Εν όψει των πιο πάνω, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι:

  1. Η εικονική επανέναρξη των συνομιλιών, μόνο και μόνο για να μην χρεωθεί καμιά πλευρά το ναυάγιο της διαδικασίας, θα βυθίσει το Κυπριακό ακόμη περισσότερο στον εκφυλισμό των προοπτικών επίλυσης.

  1. Η περιδίνηση, για άλλη μια φορά, σε διαδικαστικά ζητήματα, καταγραφές συμφωνιών και διαφωνιών και αλλαγές στη μεθοδολογία, δεν εξυπηρετούν την επίλυση, αλλά την αποφυγή κήρυξης αδιεξόδου και επίρριψης ευθυνών.

  1. Ο υφιστάμενος νεκρός χρόνος θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την ηγεσία και την κοινωνία στις δύο κοινότητες για μιαν επαναξιολόγηση των πραγμάτων και για σαφή τοποθέτηση για το τι πραγματικά επιθυμούν.

  1. Οι επιλογές χειρισμών στο Κυπριακό θα πρέπει να αποσυνδεθούν, πριν την τυχόν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από άλλους παράγοντες, για παράδειγμα τις εκάστοτε συμφέρουσες τακτικές εν όψει των προεδρικών εκλογών στη μια Κοινότητα, ή τις κομματικές διελκυστίνδες για εσωτερικά θέματα στην άλλη.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s