Το θεμα των τεσσαρων ελευθεριων

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ παρακολουθεί με ανησυχία την καλλιέργεια κλίματος σύγχυσης πάνω σε ζητήματα που προέκυψαν στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, αντί της αναζήτησης επωφελών ρυθμίσεων και προσήλωσης στην προσπάθεια για άρση του σοβαρού αδιεξόδου.

Το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών για τους τούρκους υπηκόους αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την εφαρμογή του κοινοτικού νόμου. Συνεπώς η Τουρκία δεν έπρεπε να εγείρει αυτό το ζήτημα στις συνομιλίες για το κυπριακό, καθώς είναι οι Βρυξέλλες που έχουν την κύρια ευθύνη να δώσουν λύση συμβατή με το κεκτημένο.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ σημειώνει ότι στη δημόσια συζήτηση αποκρύβεται το γεγονός ότι υπήρξε το 2010 σύγκλιση Χριστόφια–Ταλάτ επί του θέματος. Ειδικότερα, στην ερμηνεία πρόνοιας του Συντάγματος του ’60 για ισότιμη μεταχείριση Ελλαδιτών και Τούρκων υπηκόων, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι σήμερα κράτος μέλος της ΕΕ, επιτεύχθηκε σύγκλιση ως προς τη ρύθμιση του δικαιώματος παραμονής Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων, σε αναλογία 4 προς 1. Για τις άλλες 3 Κοινοτικές Ελευθερίες, οι ρυθμίσεις για την Τουρκία παραμένουν αντίστοιχες με τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ που ήδη ισχύει σήμερα.

Διερωτόμαστε γιατί η ΕΕ τηρεί στάση σιωπής επί του θέματος παρά το ότι έγινε συνάντηση Γιούνκερ-Αναστασιάδη. Διερωτόμαστε επίσης γιατί δεν επιχειρήθηκε η συμβολή του εκπροσώπου του Προέδρου της Επιτροπής στις διακοινοτικές συνομιλίες Πέτερ βαν Νούφελ για αναζήτηση λύσεων σε όσα έχουν κατατεθεί από την Τουρκία και αντίκεινται στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά.

Θεωρούμε ότι η δι’ επιστολών καταγγελτική διπλωματία και η αναπαραγωγή του περιεχομένου τους για εσωτερική κατανάλωση, δεν αποτελεί γόνιμη πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υπενθυμίζει σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι ο Γιάννος Κρανιδιώτης έδειξε στην κυπριακή διπλωματία τον τρόπο που ασκείται η ενεργητική διεκδίκηση στην ΕΕ με διαπραγμάτευση και εξασφάλιση ανταλλαγμάτων ενταγμένων στην ευρωπαϊκή πρακτική. Με αξιοποίηση του κεκτημένου, με σοβαρότητα και αξιοπιστία μπορούμε να λύσουμε κρίσιμα ζητήματα που διασυνδέονται με τις διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία, εφόσον θέλουμε και εφόσον αξιοποιήσουμε την κοινοτική μέθοδο.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s