Απαραιτητες προυποθεσεις για να ειναι εφικτη η επιτυχια των συνομιλιων

Μετά από διακοπή πολλών εβδομάδων, επαναρχίζουν αύριο οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ κρίνει ότι, κατά το διάστημα από την προσωρινή διακοπή των συνομιλιών μετά το Μοντ Πελεράν 1 μέχρι σήμερα, έχουν συσσωρευτεί πολλοί αρνητικοί παράγοντες που καθιστούν πολύ δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας. Οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν άμεση σχέση με την ουσία στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Αντίθετα, στο επίπεδο της ουσίας, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία στα τέσσερα κεφάλαια που έτυχαν μέχρι τώρα σοβαρής διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, για πρώτη φορά υπάρχει κατατεθειμένος χάρτης στο εδαφικό, που βρίσκεται εντός ακτίνας συμφωνίας.

Προκειμένου να υπάρχουν πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία στην παρούσα διαδικασία, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι είναι απαραίτητο οι δύο ηγέτες να αναλάβουν δραστικές πρωτοβουλίες για να επιτευχθούν τα εξής:

  1. Μερική έστω αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης. Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι δύο ηγέτες να συντονίσουν σημαντικές δράσεις στην κοινότητά του ο καθένας, οι οποίες να πείθουν ότι πράγματι και οι δύο επιθυμούν να βαδίσουν στον δρόμο της λύσης. Επείγει όσο ποτέ άλλοτε η λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όχι μόνο μεταξύ των κοινοτήτων, αλλά πρωτίστως μεταξύ των ηγετών και μεταξύ του καθενός από αυτούς με την άλλη κοινότητα.

  2. Αναδιάταξη των στόχων που προτάσσουν τα επιτελεία των δύο ηγετών. Κατά τους τελευταίους μήνες τα επιτελεία που περιστοιχίζουν τους δύο ηγέτες είναι σαφώς προσανατολισμένα στο παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών. Αναπόφευκτα, με αυτόν τον τρόπο προκαλούν φανατισμό ανάμεσα στις δύο κοινότητες και ενισχύουν το κλίμα άρνησης. Τα επιτελεία θα πρέπει, έστω και τώρα, να αρχίσουν να εργάζονται για το αντίθετο.

  3. Ακριβέστερη ενημέρωση των ΜΜΕ από τους δύο ηγέτες, όχι πλέον στη βάση του blame game, αλλά στη βάση των μέχρι στιγμής συγκλίσεων και των πραγματικών δυνατοτήτων για επίτευξη συμφωνίας.

  4. Αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των συνομιλιών. Για να είναι εφικτή η χωριστή συζήτηση του θέματος της ασφάλειας, θα πρέπει προηγουμένως να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες στα υπόλοιπα κεφάλαια, με τη διαδικασία της συνολικής και διασταυρούμενης συζήτησης, μια μεθοδολογία που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι μόνο η διαδικασία επίλυσης θα κινητοποιήσει τους πολίτες για να επιτύχουμε έναν μεγάλο στόχο και θα θέσει σοβαρές βάσεις για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας, σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας, με το σύνολο του νησιού εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε βήμα – βήμα στην παραίτηση, με βέβαιο αποτέλεσμα την επικυριαρχία του τοξικού λόγου και της συνεχούς αντιπαλότητας με τον εαυτό μας. Οι δυνάμεις που εκφράζουν τον τοξικό λόγο έδειξαν προσφάτως τι ακριβώς θέλουν να επιτύχουν. Γι’ αυτό, δηλητηριάζοντας το κλίμα, επιτείνουν τις αβεβαιότητες για το αύριο και σπρώχνουν τις εξελίξεις στη λογική «μηδέν συνομιλίες». Δηλαδή, στον ασφαλέστερο τρόπο για να υποδεχτούμε τη στασιμότητα με «αγωνιστική» διάθεση, ως τη «δεύτερη καλύτερη λύση».

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s