Προσχημα η επικληση της «κοινης γνωμης» – Επειγει η αναθεωρηση προτεραιοτητων και τακτικης

Σήμερα πραγματοποιείται νέα συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, ίσως η κρισιμότερη από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εν όψει την συνάντησης και λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα και τις προτεραιότητες που υπάρχουν σήμερα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, το ΔΣ του ΟΠΕΚ επισημαίνει τα εξής:

  1. Σημαντικό τμήμα του πολιτικού μας συστήματος έχει αποβάλει κάθε δισταγμό στο να προτάσσει φανερά τις προεδρικές εκλογές του 2018 έναντι του Κυπριακού. Προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτή η επιλογή, γίνεται συχνά επίκληση του ότι η κοινή γνώμη είναι δήθεν επιφυλακτική έως αρνητική στην επίλυση με βάση το υπό συζήτηση πλαίσιο. Η συγκεκριμένη τακτική είναι παραπλανητική και πολύ επικίνδυνη για την κοινωνία.

  2. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι σημαντικό τμήμα της ελληνοκυπριακής κοινωνίας είναι πράγματι επιφυλακτικό για το υπό συζήτηση πλαίσιο λύσης, το σύνολο της κοινωνίας είναι οπωσδήποτε πολύ περισσότερο αρνητικό στην πρόωρη προεδρολογία. Η μετατροπή της πολιτικής ζωής σε ένα διαρκές επικοινωνιακό παιγνίδι δεύτερο γύρου, δέκα ολόκληρους μήνες πριν από τις εκλογές, είναι κάτι το οποίο η κοινωνία αποστρέφεται έντονα.

  3. Μερίδα των πολιτικών και οι επικοινωνιολόγοι τους διοχετεύουν συστηματικά στα ΜΜΕ και στα ΜΚΔ τη «βεβαιότητα» ότι συμφωνία που να περιλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία δεν εξασφαλίζει το «ναι» σε ένα δημοψήφισμα. Όμως, καμιά επιστημονική έρευνα δεν δικαιολογεί ένα τέτοιο συμπέρασμα. Αντίθετα, όλες οι πρόσφατες έρευνες καταγράφουν την έντονη ανησυχία της κοινωνίας για το βάλτωμα των συνομιλιών και το ενδεχόμενο ναυαγίου. Εξάλλου, ποτέ δεν εξηγήθηκαν με ορθολογισμό και επιχειρήματα τα πλεονεκτήματα της εκ περιτροπής προεδρίας με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο, όπως η πρόταση που συζητείται. Πλεονεκτήματα σε σχέση ακόμη και με το υφιστάμενο Σύνταγμα, του 1960.

  4. Όσοι είχαν την ευθύνη της ψύχραιμης ενημέρωσης της κοινής γνώμης έπραξαν ελάχιστα γι’ αυτό εδώ και δύο χρόνια. Είναι, λοιπόν, παράδοξο οι ίδιοι να επικαλούνται σήμερα το επιχείρημα ότι η κοινή γνώμη είναι παραπλανημένη, γι’ αυτό και δεν θα δεχόταν μια συμφωνία. Οι πραγματικοί ηγέτες διαμορφώνουν την κοινή γνώμη μέσα από την ενημέρωση-διαφώτιση. Δεν ακολουθούν παθητικά αυτό που εικάζουν ως τελεσίδικα διαμορφωμένο κλίμα.

  5. Ο αντίπαλος της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι η άρνηση χωρίς αντιπρόταση, η ερωτοτροπία με τη διχοτόμηση, η αδιέξοδη στασιμότητα. Αυτός ο αντίπαλος είναι τόσο ασθενής με όρους ορθολογισμού, που όσοι πραγματικά επιθυμούν να αλλάξουν τα πράγματα, έχουν στα χέρια τους μιαν ιστορική δυνατότητα: Να πείσουν την πλειονότητα της κοινωνίας μας για την αναγκαιότητα ενός ιστορικού συμβιβασμού, που θα οδηγεί σε μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο, κανονικό μέλος της ΕΕ 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί την ελληνοκυπριακή ηγεσία να επανεξετάσει άμεσα τόσο τις προτεραιότητές της – επαναφέροντας το Κυπριακό στην πρώτη θέση και αναστέλλοντας τις προεκλογικές τακτικές – όσο και την πρακτική που εφαρμόζει η πλευρά μας στις διαπραγματεύσεις κατά τους τελευταίους μήνες (πριν και μετά τη διακοπή). Η διαπραγμάτευση και επίτευξη σύγκλισης σε όλα τα ανοιχτά θέματα πριν τη νέα «Γενεύη» είναι προϋπόθεση επιτυχίας της διαπραγμάτευσης.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΠΕΚ «ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ. ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ!»

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s