Απροβλεπτες οι συνεπειες του ναυαγιου για την πλευρα μας

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ, εξετάζοντας τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μετά την ανακοίνωση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στις 26 Μαΐου, εκτιμά τα εξής:

  1. Οι εξελίξεις παίρνουν πολύ αρνητική τροπή, με απροσδιόριστες συνέπειες για την Κύπρο και τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού. Οι δύο ηγέτες απέτυχαν να τηρήσουν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους προς τον κυπριακό λαό.

  2. Η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, με τη διευκρίνιση ότι συμφωνία στα επιμέρους κεφάλαια υπάρχει μόνον εφόσον συμφωνηθούν όλα, θα ήταν η καλύτερη μεθοδολογία συνέχισης των συνομιλιών. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνήθηκε αυτήν τη μεθοδολογία για λόγους που δεν γνωρίζει κανείς, με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους τους Κυπρίους. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χωρίς προφανή λόγο, πρότεινε αλλαγή στη διαδικασία. Υιοθέτησε παλαιότερες μεθόδους προσέγγισης της μεθοδολογίας, οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς σε όλες τις περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, επί προηγούμενων προέδρων. Ανέτρεψε έτσι ό,τι ο ίδιος είχε συμφωνήσει επανειλημμένα.

  1. Το κόστος είναι, δυστυχώς, απροσδιόριστο. Με μια κοινή γνώμη που δεν πιστεύει πλέον σε τίποτε, και με μιαν επίσημη ελληνοκυπριακή πλευρά που θα πιστωθεί το κύριο μέρος της ευθύνης για το αδιέξοδο, οδηγούμαστε με βεβαιότητα σε διεθνή απαξίωση και σε απώλεια σημαντικών ερεισμάτων. Και όλα αυτά σε μια περιοχή και μια εποχή αστάθειας, με τις αναμενόμενες εξελίξεις του Ιουλίου στο θέμα της ενέργειας να απειλούν να μετατρέψουν την Κύπρο σε μέρος της περιφερειακής κρίσης.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι μόνον η άμεση αναθεώρηση της τακτικής του Προέδρου θα καταστήσει εφικτή την αποφυγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Με έμφαση πλέον: Στη διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, στη συμφωνία στα επιμέρους μόνον όταν συμφωνηθεί το σύνολο, στην επαναφορά της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις. Τα επιπλέον «υλικά» που χρειάζονται είναι η πολιτική βούληση και η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s