Πρωτοβουλιες για θετικες εξελιξεις

Το αποτέλεσμα του δείπνου με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αποτελεί ένδειξη των ορίων δράσης στη διαχείριση του Κυπριακού, αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ κρίνει ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για άρση του διαδικαστικού αδιεξόδου. Με την προϋπόθεση ότι, την αμέσως επόμενη περίοδο, θα υπάρξει ειλικρινής συνεργασία από όλες τις πλευρές, για καταρτισμό του πλαισίου μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση σε μια Γενεύη 2. Οι αλληλοσυγκρουόμενες ερμηνείες από τα επιτελεία των δύο ηγετών για τη φύση και τον στόχο του «κειμένου που θα καθοδηγήσει τη διαπραγμάτευση στο θέμα της ασφάλειας», αποτελεί μιαν εξέλιξη καθόλου ενθαρρυντική.

Ωστόσο, η ανάδειξη του θέματος της ασφάλειας ως σημαντικού, αλλά και η ταυτόχρονη αποδοχή της διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης, με δέσμευση όλων των μερών ότι τίποτε δεν θα θεωρείται δεδομένο στο τραπέζι αν προηγουμένως δεν συμφωνηθούν όλα, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Για την ακρίβεια, όπως και ο ΟΠΕΚ είχε επισημάνει προ μηνών, αυτή αποτελεί υπό τις περιστάσεις τη μόνη ρεαλιστική προσέγγιση της διαδικασίας.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι υπάρχουν δυνατότητες για θετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργεί η εξάντληση των ορίων της κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασίας. Συγκεκριμένα:

  1. Είναι η ώρα η Ε.Ε. να διαδραματίσει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, σε στενή συνεργασία με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτιέρες. Πάντα μέσα σε πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες και δυνατότητες. Μια πολύ καλή ευκαιρία για κάτι τέτοιο αποτελεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 του μηνός. Σε αυτό ο Πρόεδρος – μετά από κατάλληλη προετοιμασία – μπορεί να επιδιώξει τη λήψη απόφασης για τον ενεργότερο ρόλο της Ε.Ε.. Η προχθεσινή αναφορά στη Ν. Υόρκη σε «Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητή» αποτελεί μιαν αποτυχία, αλλά δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται κυριολεκτικά ο όρος «παρατηρητής».

  2. Με παρότρυνση του ΓΓ του ΟΗΕ και σε συνεννόηση με την ηγεσία της ΕΕ, μπορεί να καταρτιστεί άμεσα ένα σχέδιο καταλυτικής παρουσίας της Ένωσης στο μείζον θέμα της ασφάλειας και της αποχώρησης του τουρκικού στρατού. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. (α) Με την ετοιμασία ενός Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας της ενωμένης Κύπρου με την Ελλάδα και την Τουρκία, στο οποίο ρόλο συντονιστή θα διαδραματίζει η ΕΕ. (β) Με την ετοιμασία Συμφώνου Σύγκλισης και Σταθερότητας, με βασικό εργαλείο την καθιέρωση του ευρώ στην οικονομία του συνόλου της Κύπρου.

  3. Η πρόταση που κατέθεσε ο ΟΠΕΚ πριν ενάμιση χρόνο για το κεφάλαιο της ασφάλειας εξακολουθεί να είναι επίκαιρη. Όλα δείχνουν, μάλιστα, ότι συμφωνία στο ζήτημα της ασφάλειας είναι εφικτή μόνο αν κινείται στο πνεύμα αυτής της πρότασης. Για τον λόγο αυτό ο ΟΠΕΚ θα επανακυκλοφορήσει την πρόταση τις προσεχείς ημέρες.

  4. Με γνώμονα τα πιο πάνω, και μέσα σε ένα πλαίσιο ενεργότερου ρόλου του ΓΓ του ΟΗΕ και της ΕΕ, θα κατοχυρωθεί μια ασφαλής διέξοδος στο διαδικαστικό αδιέξοδο, και θα είναι πλέον ζήτημα βούλησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κατάληξη σε συμφωνία.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τους δύο ηγέτες να αξιοποιήσουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας του Ιουνίου και να προχωρήσουν με προσήλωση στον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού. Το επιτρέπουν οι συνθήκες, το απαιτούν οι πολίτες και στις δύο κοινότητες.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s