Η μεγαλη ευκαιρια για ενταξη του θεματος της κυπριακης ασφαλειας στο πλαισιο της νεας πολιτικης ασφαλειας της Ε.Ε.

Στις 22 και 23 Ιουνίου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.. Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι η ίδια η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει για το πλαίσιο και την ουσία της ασφάλειάς της. Ανάμεσά τους οι Μακρόν και Μέρκελ. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει καταθέσει πρόταση προς συζήτηση στους Αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με κυρίαρχη επιλογή για την ΕΕ την ενισχυμένη Κοινή Άμυνα, ως προϋπόθεση για την αλληλεγγύη αλλά και την προστασία της ανεξαρτησίας των κρατών μελών της. Δήλωσε δε εν όψει της συνόδου: «Η απλή αλήθεια είναι ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Και ούτε μπορούμε να στηριχθούμε σε καμία ξένη δύναμη… Η ΕΕ θα διαθέσει 590 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της άμυνας έως το 2020 και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από εκεί και πέρα… Οι Ευρωπαίοι αναμένουν από την Ένωση να τους κρατήσει ασφαλείς από απειλές εσωτερικές και εξωτερικές».

Εν όψει των εξελίξεων, οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με την κορύφωση της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, περιλαμβανομένης της πτυχής της ασφάλειας στη διεθνή διάσκεψη «Γενεύη 2», το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί επείγουσας σημασίας τα εξής:

  1. Η δυναμική που προσφέρει η ΕΕ τους τελευταίους μήνες έχει ανεξήγητα ατονήσει και υποκατασταθεί από τακτικές κινήσεις άλλων εποχών. Οι περιοδείες του Προέδρου είναι καιρός να επικεντρωθούν σε συστηματικές προσωπικές επαφές στις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (κυρίως Παρίσι και Βερολίνο), προκειμένου να αξιοποιηθεί με πληρότητα, η παρουσία της ΕΕ στην «Γενεύη ΙΙ» με όρους αξιοπιστίας και προσήλωσης στην κατάληξη σε συμφωνημένη λύση.

  2. Μια ευρωπαϊκή πρόταση – πλαίσιο, η οποία να «δένει» με το θέμα της ασφάλειας της Κύπρου που θα συζητηθεί στη «Γενεύη ΙΙ» είναι απολύτως συναφής με το περιεχόμενο και τους πανευρωπαϊκούς στόχους της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής. Το πλαίσιο που προώθησε ο Γιούνκερ στους Ευρωπαίους ηγέτες, και ειδικότερα η «πέμπτη επιλογή» για ενισχυμένη Κοινή Άμυνα την οποία προκρίνει, είναι η ευκαιρία της Κύπρου.

  1. Έστω και τώρα, θα πρέπει να αξιοποιηθεί το μεγάλο κεφάλαιο ειδημόνων γύρω από τα ευρωπαϊκά θέματα και τα θέματα ασφάλειας, όπως οι Χρ. Ροζάκης και Π. Ιωακειμίδης. Έχουν και οι δύο ήδη καταθέσει προτάσεις για αυτό ακριβώς το θέμα (ο τελευταίος μόλις και την περασμένη Παρασκευή, σε εκδήλωση απονομής του Βραβείου Γ. Κρανιδιώτης στον ίδιο).

  1. Τα πιο πάνω μπορούν να έχουν πρακτικό αντίκρισμα αν (α) υπάρχει πράγματι η βούληση για αξιοποίηση των συγκυριών και για δημιουργία συνθηκών θετικής προσέγγισης των δεδομένων που υπάρχουν σήμερα στο θέμα της ασφάλειας, (β) αν διατηρήσουμε τα πλεονεκτήματα εφικτών προτάσεων στα υπόλοιπα κεφάλαια, και (γ) αν δεν σπαταλήσουμε τον χρόνο σε παρελκυστικές πρακτικές.

  1. Το θέμα της ασφάλειας, αλλά και τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να έχουν ως αποκλειστικό γνώμονα το τι διασφαλίζει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, μέσα από την προοπτική της συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

  1. Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ μια σοβαρή πρόταση στα ζητήματα ασφάλειας μπορεί να διαλαμβάνει: (α) Την απαλλαγή από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του ‘60 μέσω ενός συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ επανενωμένης Κύπρου – Ελλάδας – Τουρκίας, κάτω από την ομπρέλα της Ε.Ε. (β) Την επίβλεψη της εφαρμογής μιας ενδεχόμενης συμφωνίας από τον ΟΗΕ και από την Ε.Ε.. Όσον αφορά την τελευταία, η Επιτροπή μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να επιβλέπει τη συμφωνία ειρήνευσης, ενώ το Συμβούλιο Υπουργών θα μπορεί να αναλάβει, μαζί με τον ΟΗΕ, την ευθύνη επίβλεψης της εφαρμογής της συμφωνίας. (γ) Έλεγχο της διαδικασίας αφοπλισμού από τον ΟΗΕ, μαζί με δυνάμεις που θα αποτελούνται από αποσπάσματα χωρών-μελών της ΕΕ. (δ) Ληξιπρόθεσμη παραμονή στην Κύπρο μικρών αποσπασμάτων, στο πρότυπο της υφιστάμενης ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ, με συμφωνημένη την υπαγωγή τους σε διεθνή (ΟΗΕ) ή/ και ευρωπαϊκό θεσμό διοίκησης, για περιορισμένο χρονικό ορίζοντα.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s