Εξαιρετικα επικινδυνη η διεθνης απομονωση και η ενδοστρεφεια

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τροπή που παίρνουν η πολιτική συζήτηση στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και οι επίσημοι χειρισμοί στο Κυπριακό:

  1. Η επίσημη ηγεσία μας όχι μόνο δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να διατηρηθούν ζωντανές οι ισχνές πιθανότητες επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, αλλά με τη συμπεριφορά της αποθαρρύνει οποιαδήποτε τέτοια σκέψη.

  2. Η έντονη και με ακραίο – μη πολιτικό – λόγο επίθεση κατά των Η.Ε. απομονώνει ακόμη περισσότερο την πλευρά μας. Ο δημόσιος διασυρμός του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να απευθύνεται στην ελληνοκυπριακή κοινωνία, με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας του Προέδρου εν όψει των εκλογών, αλλά αποτελεί ευθεία επίθεση στο πρόσωπο του κ. Γκουτιέρες, ο οποίος στηρίζει απόλυτα τον απεσταλμένο του. Μετά την απομόνωσή μας από τους συμμάχους μας στην Ε.Ε., η μετωπική σύγκρουση με τον ΟΗΕ συμπληρώνει ένα σκηνικό επικίνδυνο: Όποτε η πλευρά μας ήταν απομονωμένη, ακολουθούσαν καταστροφικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Η ανανέωση της θητείας της Unficyp για τέσσερις αντί για έξι μήνες μπορεί να αποδειχτεί η μικρότερη σε βαρύτητα αρνητική εξέλιξη.

  3. Η απροθυμία της πλευράς μας να κεφαλαιοποιήσει τη θετική εξέλιξη της κατάθεσης του πλαισίου Γκουτιέρες οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια αυτού του κεκτημένου. Εάν η διαδικασία διαλόγου αφεθεί να αδρανήσει τελεσίδικα, εξανεμίζεται και το πλαίσιο Γκουτιέρες, το οποίο επισήμως θεωρήσαμε ως επιτυχία.

  4. Η καλλιέργεια κλίματος ανορθολογισμού, συνωμοσιολογίας και υστερίας κατά όλων όσοι διαφοροποιούνται από το επίσημο αφήγημα οδηγεί την κοινωνία μας δεκαετίες πίσω. Καταρρακώνει ανεπανόρθωτα τον πολιτικό λόγο και πολιτισμό μας, και εδραιώνει τον αμοραλισμό της χρήσης όλων των μέσων προκειμένου να επιτευχθούν προεκλογικοί στόχοι. Η δημοσιοποίηση μέρους των «πρακτικών» του δείπνου στο Γκραν Μοντανά από την κυβέρνηση αποτελεί ένδειξη της πρόταξης των εκλογών έναντι του Κυπριακού.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους. Με επιστολές – και άλλες κινήσεις και επαφές – προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον κ. Γιούγκερ και την κα Μογκερίνι, ο Πρόεδρος θα πρέπει να επιδιώξει αναθέρμανση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Παράλληλα, με συνειδητές κινήσεις αποφόρτισης του κλίματος στο εσωτερικό και της ρητορικής κατά του κ. Άντε, να προγραμματίσει από τώρα την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της επόμενης επίσκεψης του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s