Η ΠΛΕΥΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ «ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ» ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκφράζει την ανησυχία του για την απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας από την πλευρά της Λευκωσίας για αναζωογόνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό. Αντίθετα, διαπιστώνεται ότι οι χειρισμοί και οι δημόσιες τοποθετήσεις από το δείπνο στο Κραν Μοντανά και μετά, καταδεικνύουν πρόθεση για αποδέσμευση από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πέρα από τις σκοπιμότητες αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές προεκτάσεις στην ουσία του Κυπριακού.

Ένα μήνα μετά την αποτυχία της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, το ΔΣ του ΟΠΕΚ σημειώνει τα ακόλουθα:

1. Το «πλαίσιο Γκουτέρες» αποτελεί το επιστέγασμα της τελευταίας πολυετούς προσπάθειας του ΟΗΕ για κατάληξη σε ομοσπονδιακή λύση. Ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέθεσε μιαν ισορροπημένη προσέγγιση σε όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα, περιλαμβανομένης της ασφάλειας και των εγγυήσεων.  

2. Το πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να αξιοποιηθεί παρά μόνο με επιστροφή στις συνομιλίες. Η προβολή από τον Πρόεδρο όρων «πρόταξης» για επανάληψη των συνομιλιών εντείνει τις απορίες για το πού οδηγείται το Κυπριακό με αμφίσημες θέσεις και ασαφείς ως προς τους στόχους τους χειρισμούς.

3. Η κατάσταση που δημιουργείται σήμερα προκαλεί νέα ερωτηματικά γύρω από το τι ακριβώς συνέβη στο τελευταίο στάδιο του δείπνου στην Ελβετία. Μια ψύχραιμη ανάλυση των γεγονότων καταδεικνύει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε κάθε συμφέρον να μην επιτρέψει το «κλείσιμο» της διάσκεψης, αλλά να πάρει θέση υπέρ του «πλαισίου Γκουτέρες». Είχε επίσης συμφέρον να μην αρνηθεί την πρόταση των Η.Ε. να προσκληθούν και να παραστούν οι τρεις πρωθυπουργοί. Η παρουσία τους θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την πραγματική πρόοδο.

4. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι πρέπει να αποτραπεί ο εκφυλισμός της διαδικασίας επίλυσης σε συζήτηση για τα Βαρώσια ή για τα Μαρωνίτικα χωριά. Επίσης, η καλλιέργεια της εντύπωσης πως με καταγγελίες ή με πλειοδοσία σε ανεδαφικές εισηγήσεις θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα οδηγεί στον ενταφιασμό κάθε προοπτικής για συνολική λύση. Αυτό θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της Κύπρου, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας, όπως αυτό εξελίσσεται με τις πολεμικές συγκρούσεις στη γειτονιά μας.

5. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η αναζωογόνηση της διαδικασίας επίλυσης. Καλεί, λοιπόν, τον Πρόεδρο (α) να αναθερμάνει τη συνεννόησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, προκειμένου να συμφωνήσουν  στην από κοινού υποβολή αιτήματος στα Η.Ε. για επανέναρξη της διαδικασίας, (β) να απευθύνει γραπτό μήνυμα στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αποδέχεται το πλαίσιο της 6ης Ιουλίου, και (γ) με άμεσες επαφές να ενεργοποιήσει την ΕΕ, τον πρόεδρο Γιούνκερ και την αντιπρόεδρο Μογκερίνι, προς την ίδια κατεύθυνση.

 

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s