Ανησυχητικες εξελιξεις στα κατεχομενα

Από την επομένη του ναυαγίου της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στα κατεχόμενα συντελούνται ανησυχητικές εξελίξεις. Οι πολιτογραφήσεις εποίκων εκ μέρους της εθνικιστικής «κυβέρνησης» και οι συμφωνίες που προσδένουν περισσότερο την οικονομία, την ενέργεια και τις επενδύσεις των κατεχομένων στην Τουρκία βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Κατά τις τελευταίες μέρες η εθνικιστική «κυβέρνηση», σε συνεργασία με κέντρα εξουσίας στην Τουρκία, επιχειρεί κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό: Την αλλοίωση της πολιτισμικής αυτονομίας και ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων. Προοδευτικά κόμματα, εφημερίδες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, με μακρόχρονη παράδοση στους αγώνες για ειρηνική συμβίωση με τους Ελληνοκυπρίους, εξεγείρονται και στηλιτεύουν καθημερινά την επέλαση προσπαθειών για θρησκευτικοποίηση της εκπαίδευσης και της κοινωνίας. Το διαρκές κτίσιμο νέων τζαμιών, η οργάνωση κατηχητικών, οι εκδρομές μαθητών στην Τουρκία με θρησκευτικά προσκυνήματα και κατήχηση, παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις.

Το σκηνικό ήρθε να συμπληρώσει το κλείσιμο της «Διδασκαλικής Ακαδημίας» στα κατεχόμενα. Μια πράξη με προφανή στόχο: Οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι – και γενικά οι εκπαιδευτικοί – είναι παραδοσιακά έντονα μαχητικοί υπέρ της κοσμικότητας της εκπαίδευσης, αλλά και υπέρ της ειρήνης στην Κύπρο και της επανένωσης. Υποχρεώνοντας τους υποψήφιους δασκάλους να φοιτούν σε σχολές στην Τουρκία, τα συντηρητικά κόμματα που «κυβερνούν» στα κατεχόμενα επιδιώκουν τη σταδιακή αλλοίωση της κυπροκεντρικής ταυτότητας των εκπαιδευτικών, και συνακόλουθα της εκπαίδευσης, παράλληλα με την αποδυνάμωση του κοσμικού χαρακτήρα της.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η ελληνοκυπριακή κοινωνία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο για το μέλλον όλης της Κύπρου και να αναλάβει πρωτοβουλίες για αντιμετώπισή του:

  1. Η Τουρκοκυπριακή κοινωνία είναι έντονα διακριτή από την Τουρκική. Οι Τουρκοκύπριοι, στην πλειονότητά τους, διακρίνονται παραδοσιακά από έντονη μαχητικότητα εναντίον προσπαθειών ποδηγέτησής τους. Αυτό οδήγησε σε αποτυχία τις προσπάθειες δεκαετιών των εθνικιστών στην Τουρκία να μετατρέψουν τους Τουρκοκυπρίους σε όργανα εθνικισμού, με αποτέλεσμα να έχουμε την εξέγερση του 2002-2004 που εκδίωξε τον Ντενκτάς, και την εκλογή παλαιότερα του Μ. Ταλάτ και πρόσφατα του Μ. Ακιντζί. Επίσης, η Τουρκοκυπριακή κοινωνία διακρίνεται από την τάση της προσήλωσης στην κοσμικότητα του κράτους (πλήρης διαχωρισμός κράτους και θρησκείας), σε σημείο που να θεωρείται από άλλες μουσουλμανικές κοινωνίες ως η πιο άθεη. Όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν σύμμαχο της προοπτικής για λύση του Κυπριακού. Αν υποχωρήσουν, οι πιθανότητες λύσης γίνονται μακροπρόθεσμα ακόμη πιο πενιχρές.
  2. Το ναυάγιο των συνομιλιών και η παντελής απουσία προοπτικής επανέναρξής τους ενδυναμώνουν τα εθνικοθρησκευτικά στοιχεία και τις αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα, «απελευθερώνουν» τους οπαδούς της προσάρτησης στην Τουρκία και της υποταγής της κοινωνίας, αποδυναμώνουν τις δυνάμεις της λύσης.
  3. Η αντίστοιχη ενδυνάμωση του πολιτικού λόγου της μη λύσης στην Ελληνοκυπριακή κοινωνία, μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη συντήρηση των δυνάμεων της λύσης και στα κατεχόμενα.
  4. Χωρίς διαδικασία συνομιλιών και χωρίς προοπτική επίλυσης στον ορίζοντα, οι δύο κοινότητες στην Κύπρο απομακρύνονται, με μοιραίες συνέπειες, και η οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο μέλλον καθίσταται αναπόφευκτα πολύ πιο δύσκολη.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η εκ μέρους της ελληνοκυπριακής ηγεσίας ειλικρινής προσπάθεια αναζωογόνησης της διαδικασίας διαπραγματεύσεων δεν είναι ούτε μια από πολλές άλλες επιλογές, ούτε «πολυτέλεια» επειδή θα έχουμε προεδρικές εκλογές. Είναι αδήριτη ανάγκη, εξαιρετικά επείγουσα. Διαφορετικά, ο επόμενος πρόεδρος δεν θα έχει αντικείμενο στο Κυπριακό, παρά μόνον εάν επιλέξει την οριστική διχοτόμηση.

 

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s