Μηδεν κινητικοτητα στο Κυπριακο ισοδυναμει με διχοτομηση

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ, μελετώντας το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην πολιτική ζωή της Κύπρου, εκφράζει την ανησυχία του για την σχεδόν αποκλειστική αφοσίωση στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και την εγκατάλειψη κάθε σκέψης για πρωτοβουλίες γύρω από το κυπριακό. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Σήμερα το Κυπριακό, ως ένα ανοιχτό θέμα προς επίλυση, δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη κανενός διεθνούς οργανισμού. Δεν ανησυχεί αυτό τον Πρόεδρο; Και αν τον ανησυχεί, σε ποιες πρωτοβουλίες προβαίνει για να διαφοροποιήσει αυτή την απουσία του Κυπριακού από κάθε ατζέντα διεθνώς;
  2. Δεν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες στην Κύπρο. Καμιά προοπτική για στοιχειώδη κινητικότητα δεν είναι εφικτή χωρίς την ελάχιστη συνεννόηση μεταξύ των δύο ηγετών. Η εβδομαδιαία ανταλλαγή δηλώσεων ψυχροπολεμικού χαρακτήρα μεταξύ τους δεν οδηγεί πουθενά. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία οφείλει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να αποκατασταθεί η στοιχειώδης επικοινωνία και συνεννόηση.
  3. Η πλήρης στασιμότητα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση. Στον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, δεν αξίζει να δικαιώσει τον Ραούφ Ντενκτάς με λύση του τύπου «δύο κράτη, δίπλα δίπλα»;
  4. Χρειάζεται θάρρος, αυτοκριτική διάθεση, αποφάσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να στηθεί ξανά μια στρατηγική που να αποτρέπει το χειρότερο και να ανοίγει δρόμο για το καλύτερο. Το «πλαίσιο Γκουτέρες» είναι μια σοβαρή βάση για να προχωρήσουμε στο τελευταίο μίλι και αυτό μπορούμε να αξιοποιήσουμε με άμεση διαβούλευση μαζί του. Ο ίδιος έδειξε ετοιμότητα, αλλά αυτό δεν φτάνει. Πρέπει συνειδητά να αποκλείσουμε τη διχοτόμηση ως επιλογή, να το δείξουμε με πράξεις, και να πείσουμε πως πράγματι είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε με μια επιστολή του Προέδρου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία να τον διαβεβαιώνει και να τον πείθει ότι πράγματι συμφωνεί με το πλαίσιό του, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  5. Η στασιμότητα θα κληροδοτήσει στον επόμενο πρόεδρο, όποιος κι αν είναι, ένα εφιαλτικό σκηνικό επικείμενης διχοτόμησης στην πράξη. Και για όσους ερωτοτροπούν με την ιδέα του «βελούδινου διαζυγίου» και της διχοτόμησης, το ΔΣ του ΟΠΕΚ υπενθυμίζει σχετική δήλωση του Γιάννου Κρανιδιώτη, το 1997: «Η διχοτόμηση είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη στο κυπριακό, όχι μόνο για λόγους εθνικούς διότι ένα κομμάτι στο οποίο για 3.000 χρόνια έχει ζήσει ο κυπριακός ελληνισμός θα εγκαταλειφθεί, αλλά διότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο νησί, θα υπάρχει ένα σύνορο εύθραυστο, εκατοντάδων χιλιομέτρων στην Κύπρο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή μεταξύ δύο ανεξάρτητων κρατών, το οποίο θα είναι επικίνδυνο και εστία σύγκρουσης, μια αντιπαράθεση που θα διαιωνίζεται, αποσταθεροποιητικός παράγοντας για όλη την ευρύτερη περιοχή. Στην περίπτωση αυτή, ο κυπριακός ελληνισμός πραγματικά θα κινδυνεύει, θα νομιμοποιηθεί  η τουρκική εισβολή και κατοχή. Μια τέτοια εξέλιξη  αντιστρατεύεται τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η μεταπολεμική και μεταψυχροπολεμική Ευρώπη».

 

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s