Η Κυπριακη Δημοκρατια να εξελιχθει σε κοσμικο κρατος

Εν όψει της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για αποχαρακτηρισμό τεμαχίου της εκκλησίας που είχε χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος, το ΔΣ του ΟΠΕΚ επισημαίνει τα εξής:
  1. Ο τρόπος με τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος είχε δημοσίως συμπεριφερθεί κατά των πολιτειακών θεσμών, απαιτώντας προκαταβολικά τον αποχαρακτηρισμό από την κυβέρνηση, συνιστά προσβολή για τους θεσμούς αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Το γνωστό σε όλους ύφος του Αρχιεπισκόπου δεν αποτελεί άλλοθι, ούτε και το αξίωμά του αποτελεί άσυλο για ακραίες και προσβλητικές συμπεριφορές.
  1. Η εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου φέρνει ξανά στην επιφάνεια ζητήματα διαπλοκής μεταξύ του πολιτικού προσωπικού και μη κρατικών θεσμών.
  1. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναδεικνύει τη σημαντική επιρροή που ασκεί στις πολιτειακές λειτουργίες η εκκλησία. Αυτή η επιρροή θεωρείται μάλιστα ως «κεκτημένη» και «αυτονόητη» σε πολλούς τομείς, ανάμεσά τους η οικονομική πτυχή, η φορολογική μεταχείριση, η πλήρης επικυριαρχία στην εκπαίδευση (διορισμοί αξιωματούχων, αναλυτικό και άτυπο αναλυτικό πρόγραμμα) κλπ.
  1. Πέραν της επιρροής, αναδεικνύεται πλέον και το νομοθετικό πρόβλημα που υπάρχει, από τη στιγμή που είναι κατοχυρωμένη η ιδιαίτερη μεταχείριση προς την εκκλησία, ακόμη και στο ζήτημα του χαρακτηρισμού τεμαχίων της ως αρχαιολογικών χώρων.
  1. Παρά την εκ μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου επίκληση πρόνοιας για λειτουργία της εκκλησίας ως κράτος εν κράτει, το Σύνταγμα του 1960 προνοεί κοσμικό κράτος. Όμως, από το 1964 και μετά, σταδιακά, το νομοθετικό πλαίσιο το κατέστησε εθνικοθρησκευτικό. Είναι προφανής η διολίσθηση, και θα πρέπει να ανακοπεί για να αρχίσει η αντιστροφή της πορείας, προκειμένου το κράτος να ξαναγίνει κοσμικό. Και αν απαιτούνται αλλαγές στο Σύνταγμα, να γίνουν. Εξάλλου, με βάση το λεγόμενο «δίκαιο της ανάγκης», αυτό έχει τροποποιηθεί ή παρακαμφθεί πολλές φορές μέχρι τώρα, για ήσσονος σημασίας ζητήματα.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της διοίκησης και των θεσμών στην Κύπρο θα είναι καταδικασμένη σε πενιχρά αποτελέσματα, αν εξαιρεί συγκεκριμένους τομείς ή θεσμούς. Ο εκσυγχρονισμός είναι ολιστική έννοια. Και δεν λειτουργεί όταν επιχειρείται η επιλεκτική προώθηση μόνο εκείνων των πεδίων δράσης που θεωρούνται εύκολα. Η Κύπρος δεν μπορεί να μετατραπεί ούτε σε φυσιολογικό ούτε σε σύγχρονο κράτος, ενόσω μιμείται δομές θεοκρατικών καθεστώτων.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

49a678dc-f157-484d-80db-09e4b1e62909

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s