Τα σοβαρα ελλειμματα της ευρωπαϊκης μας πολιτικης και τι πρεπει να γινει

Council-meeting-room

Με την ολοκλήρωση μιας ακόμα Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι η Κύπρος συμμετέχει χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμενοποιημένες από πριν  επιδιώξεις.  Έτσι, ότι προκύψει είναι «καλό»,  καθώς δεν υπάρχει μετρήσιμος στόχος για να κριθεί το αποτέλεσμα. Η ευρωπαϊκή μας πολιτική κρίνεται εφ’ όλης της ύλης και το ΔΣ του ΟΠΕΚ την κρίνει με βάση τα πραγματικά της δεδομένα:

(Α). Υπάρχει μια μακρά συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει δημιοσιοποιήσει σενάρια, προκειμένου η ΕΕ να αποκτήσει καλύτερη πορεία στο μέλλον. Την 1η Μαρτίου, με τη «Λευκή Βίβλο», ο Πρόεδρός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέθεσε πέντε πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της κατάστασης της ΕΕ μέχρι το 2025. Τι γνώμη έχει η Κύπρος πάνω σε αυτά; Προωθεί κάποια άποψη και ποια;  Θυμίζουμε ότι το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι «τα κράτη-μέλη που το επιθυμούν μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο από τα άλλα, σε συγκεκριμένους τομείς, σχηματίζοντας συμμαχίες των προθύμων». Αυτό το σενάριο είναι  μακράν το καλύτερο για την Κύπρο, σε συνδυασμό με το σενάριο για βαθύτερη ενοποίηση. Όσο όμως η Κύπρος δεν έχει φωνή, όσο δεν συμμετέχει στη συζήτηση, δεν μπορεί να συμμετέχει σε καμιά συμμαχία κανενός «προθύμου». Η συστηματική απροθυμία την οποία επιδεικνύουμε μας απομονώνει, γιατί ούτε σε αυτή τη συστηματική μας απουσία δεν έχουμε μιμητές, και μας καθιστά παθητικό μέλος που θα δεχτεί μοιραία ότι αποφασίσουν οι άλλοι.

(Β). Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θέλει η Κύπρος στην ευρωπαϊκή συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ποια ακριβώς στάση προβάλλουμε στο ευρωπαϊκό πεδίο; Ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης, αντί να ζητήσει άνοιγμα κεφαλαίων με προϋποθέσεις, όπως η επίλυση του κυπριακού στη βάση των παραμέτρων των «εξι σημείων» του ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες, ζητά απλώς να μην ανοίξει κανένα ενταξιακό κεφάλαιο της Τουρκίας. Μια πολιτική της θετικής στάσης αλλά με συμφέρουσες προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει απήχηση στο κοινοτικό σύστημα, γιατί θα συνιστούσε μια δημιουργική προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού, με αξιοποίηση της συμμετοχής μας στην ΕΕ.

(Γ). Είχε ανακοινωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έθετε στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα που προέκυψε από την απόφαση της «κυβέρνησης» στην κατεχόμενη Κύπρο για επιβολή δασμών σε προϊόντα για τους εγκλωβισμένους. Θυμίζουμε ότι το ΔΣ του ΟΠΕΚ ζήτησε έγκαιρα να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου (λίγες μόνο μέρες πριν το Κρανς Μοντάνα στις 28 Ιουνίου) το ζήτημα της συμμετοχής της ΕΕ σε ένα νέο σύστημα ασφαλείας στην επίλυση του κυπριακού, στο οποίο η ίδια η ΕΕ θα ήταν πρωταγωνιστής.  Δεν το πράξαμε.  Τώρα, αντικαθιστούμε την ΕΕ με τις πρακτικές που μάθαμε από τον ΟΗΕ (διαμαρτυρίες αντί για προτάσεις, καταγγελίες αντί για λύσεις, αναφορές στα ελάσσονα αντί πολιτικής για το μείζον).

(Δ). Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί την πιο μεγάλη κατάκτηση του λαού μας. Η ένταξη στην ΕΕ συνιστά την ικανή συνθήκη που μπορεί να δώσει όλα τα αναγκαία εργαλεία για να καταστήσουμε την Κύπρο χώρο ειρήνης, συνεργασίας και προόδου.  Αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Είναι δική μας ευθύνη να οργανώσουμε την προσπάθειά μας, να αναπτύξουμε τις συμμαχίες μας με στόχο η ΕΕ να καταστεί καταλύτης της λύσης, και ταυτόχρονα η ομπρέλα ασφάλειας και ανάπτυξης για  όλη την Κύπρο.

(Ε). Η Κύπρος χρειάζεται σύγχρονη, πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική, όχι στιγμιαίες εμπνεύσεις που ούτε πείθουν, ούτε παράγουν αποτέλεσμα. Από το 2004 μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουμε τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ με τον τρόπο που συμμετείχαμε στις Συνόδους Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Γι’ αυτό και δεν επιτυγχάνουμε κανέναν αξιόλογο στόχο.

Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ είναι απολύτως σαφές ότι χωρίς σχέδιο και εφικτούς στόχους οδηγούμαστε στο περιθώριο της ΕΕ. Γιατί μια Κύπρος μοιρασμένη στα «δύο», η οποία είναι επιπλέον απούσα από τις σημαντικές συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης και από τις μεγάλες προκλήσεις, μόνο στα τελευταία καθίσματα μπορεί να βρει θέση.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s