Εξετασεις: Περα απο τα προσωρινα μπαλωματα χρειαζεται μεσοπροθεσμα νεος φορεας εξετασεων

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε με την «πρόωρη δημοσιοποίηση των εξεταστικών δοκιμίων», αλλά και με τις υπόλοιπες παθογένειες του νέου συστήματος επιλογής εκπαιδευτικών για τα δημόσια σχολεία, όπως αυτές τώρα αποκαλύπτονται, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι τα όσα έγιναν ήταν θέμα χρόνου να συμβούν, λόγω των ίδιων των δομών και του τρόπου λειτουργίας του συστήματος. Επομένως, χωρίς να θυματοποιηθούν οι υφιστάμενοι υποψήφιοι με σπασμωδικά μέτρα της τελευταίας στιγμής, επιβάλλεται να γίνει σχεδιασμός για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον, στη βάση των εξής:

Α. Η Υπηρεσία Εξετάσεων – η οποία δημιουργήθηκε πολύ παλιά για να καλύψει ανάγκες μιας άλλης εποχής – δεν είναι σε θέση να επιτελέσει την αποστολή που της ζητείται σήμερα. Οι  διαδικασίες που ακολουθούνται για τις Παγκύπριες και για τις εξετάσεις που γίνονται για τον πίνακα διορισίμων είναι επιρρεπείς στο σφάλμα. Ο εγκλεισμός των θεματοθετών σε ξενοδοχείο, μια ή δύο μέρες πριν την εξέταση, με σκοπό την ετοιμασία εξεταστικού δοκιμίου κάτω από αφόρητη χρονική και ψυχολογική πίεση, είναι η καλύτερη συνταγή για να γίνει κάποιο λάθος. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε ένα Συμβούλιο Εξετάσεων και Αξιολόγησης (ΣΕΑ) στα πρότυπα αντίστοιχων του εξωτερικού, που να στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό (με ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα) και ειδικό σε θέματα μέτρησης και αξιολόγησης. Η αποστολή του δεν θα είναι απλώς η διενέργεια εξετάσεων αλλά επίσης η επιστημονική ανάλυση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων (meta-analysis), με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών, την αναβάθμιση των εξεταστικών δοκιμίων, την αξιολόγηση των βαθμολογητών και την επιλογή των πιο κατάλληλων, την εκπαίδευση βαθμολογητών και θεματοθετών.

Β. Τα θέματα θα πρέπει να είναι διαβαθμισμένα (ως προς τον βαθμό δυσκολίας), ισορροπημένα (ως προς την ύλη που καλύπτουν), να ελέγχουν την κριτική σκέψη και την ικανότητα λογικών συλλογισμών και όχι την στείρα απομνημόνευση, και πολλά άλλα. Οι  προδιαγραφές αυτές δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσα σε λίγες ώρες. Έτσι, ακόμη κι αν η υφιστάμενη διαδικασία  εξασφαλίζει το αδιάβλητο, δεν είναι αξιοκρατική αφού τα εξεταστικά δοκίμια δεν είναι τα πιο κατάλληλα. Επιπλέον, η διαδικασία που ακολουθείται, έστω και αν φαίνεται αδιάβλητη, στην ουσία δεν είναι, αφού ο κάθε θεματοθέτης πηγαίνει εκεί έχοντας προετοιμάσει θέματα.

Γ. Θέση του ΔΣ του ΟΠΕΚ είναι πως το ΣΕΑ θα μπορούσε να είναι συνδεδεμένο με το ΥΠΠ, όμως θα πρέπει να λειτουργεί με αυξημένο βαθμό αυτονομίας και να έχει δικό του συμβούλιο (επιστημονικό, όχι τύπου ημικρατικών οργανισμών) που θα το διοικεί και θα αποτελείται από επιστήμονες κύρους. Η δημιουργία του ΣΕΑ θα απαιτήσει κάποια επιπλέον δαπάνη, η οποία όμως θα είναι σχεδόν αμελητέα, θα είναι πολύ σύντομα πλήρως ανταποδοτική, και η οποία δεν θα πρέπει να αποτελέσει το πρόσχημα για χρονοβόρες αναβολές ή και μη προώθηση της ιδέας.

Καταληκτικά το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η υπόθεση της παιδείας απαιτεί σοβαρές αποφάσεις, τολμηρές πολιτικές, που θα μας βγάλουν από τα σημερινά αδιέξοδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Νοεμβρίου 2017 σημείωσε με σχετική ανακοίνωσή της  ότι «η Κύπρος κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ στις επιστήμες και τα μαθηματικά. Το χάσμα μεταξύ των φύλων στην ανάγνωση είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε.». Είναι καιρός να διαλέξουμε. Θα επιμείνουμε στις διαρκείς εμβαλωματικές «λύσεις», ή θα επιδείξουμε αποφασιστικότητα για ουσιαστικές και ορθολογικές αποφάσεις, που να οδηγήσουν την παιδεία μας σε διαφορετική πορεία;

 

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s