Απογοητευτικη απο καθε αποψη η προεκλογικη εκστρατεια

Ανακοίνωση ΔΣ ΟΠΕΚ

Απογοητευτική από κάθε άποψη η προεκλογική εκστρατεία
Άμεση η ανάγκη για σοβαρό πολιτικό διάλογο στη βάση προτάσεων

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία την οποία έχουν σχεδιάσει τα επιτελεία των υποψηφίων και την οποία ακολουθούν οι διεκδικητές του ανώτατου αξιώματος στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μια διαρκή παραφωνία σε σχέση με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας.

Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου είχε διαφανεί η επιμονή των υποψηφίων και των επιτελείων τους σε εικονικές κινήσεις εντυπωσιασμού. Το γεγονός, όμως, ότι δύο μόλις μήνες πριν από τις εκλογές δεν έχει κατατεθεί καμιά ουσιαστική και εμπεριστατωμένη πρόταση για κανένα από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, αποτελεί πρωτοφανές γεγονός. Όχι μόνο με μέτρο τα δεδομένα ανεπτυγμένων χωρών, αλλά ακόμη και με μέτρο την ίδια την ιστορία των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τον βαθμό ωρίμανσης της ελληνοκυπριακής κοινωνίας, η οποία, παρά τις όποιες υστερήσεις που μπορούν να της καταλογιστούν, δεν αρκείται πια σε συνθήματα, επισκέψεις, μνημόσυνα και υποσχέσεις που λύνουν μαγικά τα χρονίζοντα προβλήματα. Το αποτέλεσμα είναι, ανεξαρτήτως του τελικού ποσοστού αποχής που θα καταγραφεί στις εκλογές, να διαμορφώνεται μια «ποιοτική αποχή»: Στην πλειονότητά τους οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες, αλλά θα ψηφίσουν περισσότερο στη βάση κριτηρίων αποστροφής ή ιδεολογικής-κομματικής «υποχρέωσης», παρά στη βάση προγραμματικών θέσεων και πειστικών προτάσεων.

Ποια πρόταση τέθηκε στην κοινωνία μέχρι τώρα, για οποιοδήποτε ζήτημα, η οποία να συνοδεύεται από ρεαλιστικό και εφικτό χρονοδιάγραμμα, κοστολόγηση, αποδεκτή πηγή άντλησης των κονδυλίων υλοποίησής της, και πειστικές κοινωνικές συμμαχίες για στήριξή της; Δυστυχώς, καμία.

Παρακάμπτοντας προς στιγμή το μέγα ζήτημα, το Κυπριακό, διαπιστώνουμε ότι στο τραπέζι των παράλληλων προεκλογικών μονολόγων δεν κατατίθεται και δεν συζητείται καμιά πρόταση η οποία (α) να εμπεριέχει τον οραματισμό για μια καλύτερη Κύπρο, (β) να σχεδιάζει την υλοποίηση ενός τέτοιου οράματος σε οποιονδήποτε τομέα, και (γ) να επιδιώκει τον διάλογο με την κοινωνία για υλοποίηση ενός – έστω επιμέρους – στόχου. Οι υποψήφιοι παρελαύνουν καθημερινά με αυτοπεποίθηση «αυθεντίας» παρωχημένων εποχών, και στα διαλείμματα των χειραψιών, των επισκέψεων και των μνημοσύνων, υπόσχονται αόριστες «μαγικές λύσεις» για όλα, εκτός από τα ουσιαστικά. Καμιά πρόταση για την αξιοκρατία, το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση των πελατειακών σχέσεων, την αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας και την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την ανάπτυξη της οικονομίας στη βάση νέων τομέων, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό, η κατάσταση αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις: Η συζήτηση μεταφέρθηκε μερικές δεκαετίες πίσω, προκειμένου να αποφευχθεί η αντιμετώπιση της ουσίας. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αποτελεί την μοναδική εναλλακτική λύση απέναντι στη διχοτόμηση. Το να αρκούμαστε όμως στη συζήτηση της αλφαβήτας για να μην δεσμευτούμε για συγκεκριμένα βήματα από τον Μάρτιο του 2018, αποτελεί παραπλανητικό χειρισμό της κοινωνίας. Για τον επόμενο Πρόεδρο, τον Μάρτιο του 2018 το ερώτημα θα είναι: Αποδέχεται ειλικρινά και με σαφήνεια το Πλαίσιο Γκουτέρες και τη συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά ή όχι; Και τι θα πράξει για να πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσεών του και για επανεκκίνηση των συνομιλιών, από τη στιγμή που ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι επαφίεται πλέον αποκλειστικά στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αποφασίσουν και να πείσουν για τη βούλησή τους;

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η ελληνοκυπριακή κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε μιαν ιστορική οπισθοδρόμηση όσον αφορά τον τρόπο που το πολιτικό-κομματικό σύστημα τη χειρίζεται, γι’ αυτό και θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα. Με κάθε τρόπο οι πολίτες θα πρέπει να δώσουν το μήνυμα της δυσαρέσκειας για τον υποτιμητικό τρόπο που οι υποψήφιοι, τα επιτελεία και το πολιτικό προσωπικό τους μεταχειρίζονται. Η απάντηση δεν είναι η τυπική ή η ποιοτική αποχή από τις εκλογές και το πολιτικό γίγνεσθαι. Η απάντηση είναι η δράση των πολιτών πριν τις εκλογές, η ατομική και συλλογική αντίδραση – μέσα από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών – και η σαφής διακήρυξη της απαίτησης για σεβασμό από το πολιτικό προσωπικό. Ζούμε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να αρκούμαστε στην προσωπική ή διαπροσωπική απαξίωση των πολιτικών και των υποψηφίων. Είναι η ώρα των πράξεων.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ
kypros εκλογες
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s