Το αποτελεσμα των εκλογων θα καθορισει το μελλον του Κυπριακου

Δίνουμε το μήνυμα της επιθυμίας για λύση ή διαιώνιση του διαχωρισμού

proedrikes_ekloges_2018

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά τη σοβαρότητα των προεδρικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής και καλεί τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με περίσκεψη, σε συνάρτηση πάντα με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα. Παράλληλα, επισημαίνει τα εξής:

  1. Το ΔΣ δεν θεωρεί αρμοδιότητά του να υποδείξει στους πολίτες ποιον από τους υποψηφίους να επιλέξουν. Τηρώντας τις καταστατικές αρχές του ΟΠΕΚ και σεβόμενο τη φυσιογνωμία και τον ρόλο του, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα δεν εμπλέκεται σε διαδικασίες προεκλογικών εκστρατειών.
  2. Την ίδια στιγμή, ως Όμιλος που επιθυμεί να συμβάλει στον προβληματισμό γύρω από όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι αμέσως μετά τις εκλογές η πολιτεία και οι πολίτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά διλήμματα, τα οποία η όχι ουσιαστική συζήτηση της προεκλογικής περιόδου τα συγκαλύπτει. Στο Κυπριακό, στην οικονομία και την ανάπτυξη, στη διοίκηση, στην κοινωνική συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων, θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, αμέσως μετά τις εκλογές. Πολιτική ηγεσία και πολίτες θα κληθούν να επιδείξουν ισχυρή βούληση για λύση του Κυπριακού και για σοβαρές μεταρρυθμίσεις στα μεγάλα εσωτερικά ζητήματα.
  3. Δεν πρόκειται για εκλογική διαδικασία αποκλειστικά της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν δικαιούται να υποδείξει στους πολίτες τι να πράξουν. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα των εκλογών θα αποτελεί δείκτη της βούλησης των Ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό, θα ερμηνευτεί δε ανάλογα τόσο από τον διεθνή παράγοντα, όσο και από τους Τουρκοκυπρίους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, καθώς και την ισχυρή δέσμευση του ΟΠΕΚ προς τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (όπως αυτή προκύπτει από το καταστατικό του και από το ανανεωμένο Πλαίσιο Αρχών και Στρατηγικών Στόχων – Σεπτέμβριος 2017), το ΔΣ θεωρεί κρίσιμης σημασίας να μην προκύψει στον πρώτο γύρο των εκλογών προτίμηση του λαού προς υποψηφίους με διακηρυγμένη αποστασιοποίηση από τη ΔΔΟ. Τυχόν τέτοια επιλογή θα ακυρώσει οριστικά τη δυνατότητα λύσης στη βάση του πολύ ικανοποιητικού για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς «πλαισίου Γκουτέρες». Θα δώσει στον ΟΗΕ, στην Ε.Ε., στον διεθνή παράγοντα γενικά, καθώς και στους Τουρκοκυπρίους, το μήνυμα της οριστικής παραίτησης από τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, οδηγώντας μας έτσι στην άμεση και οριστική εμπέδωση της διχοτόμησης επί του εδάφους.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s