Μια κοινωνιο-ψυχολογικη αναλυση των Τ/Κ εκλογων και της σχεσης τους με την επιλυση του Κυπριακου προβληματος

550_334_654956
Χάρης Ψάλτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Huseyin Cakal, Λέκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Keele, Ην. Βασίλειο

Η πρώτη εικόνα και εντυπώσεις που δόθηκαν από τις Τ/κ εκλογές στη δημόσια συζήτηση ήταν γενικά κάπως απογοητευτικές για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Ωστόσο για όσους παρακολουθούσαν στενά την προεκλογική περίοδο στην Τ/κ κοινότητα το σενάριο κυβέρνησης χωρίς το UBP (που σίγουρα θα ερχόταν πρώτο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) δεν είχε ποτέ αποκλειστεί. Από τη στιγμή που αυτό το σενάριο θα υλοποιούταν θα έδινε και προς τη διεθνή κοινότητα ένα ξεκάθαρο και θετικό μήνυμα για ετοιμότητα για μια τελευταία προσπάθεια στο κυπριακό αμέσως μετά τις Ελληνοκυπριακές εκλογές.

Η επιθυμία όσων παραγόντων επιθυμούσαν τη λύση του Κυπριακού για μια τέτοια εξέλιξη (συγκυβέρνηση Αριστερών κομμάτων με το νέο κόμμα του HP) έχει να κάνει με τα σημαντικά εμπόδια που κατάφερε να παρεμβάλει η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση στην προσπάθεια του Μ. Ακιντζί για λύση του προβλήματος (π.χ παραχώρηση νέων πολιτογραφήσεων σε εποίκους, φορολόγηση βοήθειας εγκλωβισμένων, προσκόμματα στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, απαγόρευση λειτουργιών εκκλησιών στα κατεχόμενα κλπ).

Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε που θα μπορούσε να στηριχθεί μια τέτοια συνεργασία στη βάση του ιδεολογικού προφίλ των ψηφοφόρων των Τ/κ κομμάτων που θα στηρίξουν μια τέτοια συγκυβέρνηση στη βάση πρόσφατης κοινωνιοψυχολογικής έρευνας που ολοκληρώθηκε την περίοδο 23 Νοεμβρίου-20 Δεκεμβρίου 2017.

 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόσφατη κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντανά και η συνακόλουθη απογοήτευση των Τ/κ από την Ε/κ ηγεσία συνέτεινε στην ενδυνάμωση του δεξιού UBP και την αποδυνάμωση του CTP που παραδοσιακά στήριζε τη λύση της ομοσπονδίας. Ωστόσο αυτή η πρόσκαιρη απογοήτευση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως εκφραστική των βαθύτερων κοινωνιο-ψυχολογικών προσανατολισμών της Τ/κ κοινότητας προς την Ε/κ κοινότητα, δηλαδή της ποιότητας των δικοινοτικών σχέσεων. Αυτές είναι διαστάσεις που επακριβώς μετρούνται μόνο μέσα από κοινωνιοψυχολογική ποσοτική και ποιοτική έρευνα* σε συνδυασμό με πολιτική ανάλυση όπως αυτή που ανέλαβε πρόσφατα η διεπιστημονική μας ομάδα από τα Πανεπιστήμια Κύπρου, Πανεπιστήμιο του Κεντ (Νεόφυτος Λοιζίδης),  Πανεπιστήμιου του Keele (Huseyin Cakal), Πανεπιστημίου του St. Mary’s (Djordje Stefanovic) και Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Miles Hewstone).

 Ποιες είναι λοιπόν οι θέσεις των ψηφοφόρων κάθε κόμματος στην Τ/κ κοινότητα στο θέμα των διακοινοτικών σχέσεων και τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που είναι η βάση συζήτησης των δύο ηγετών από το 1977; Ποια είναι συγκεκριμένα η  σύνθεση των ψηφοφόρων του πρωτοεμφανιζόμενου κόμματος του λαού του Κουντρετ Όζερσαι (HP) που θα είναι πολύ πιθανών συγκυβέρνηση; Πως διαφοροποιούνται οι γηγενείς Τ/κ από τα άτομα με μεικτή καταγωγή (Τ/κ και Τουρκική) και τους εκ Τουρκίας;

Η συνέχεια του κειμένου επισυνάπτεται

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s