Σημαντικο μηνυμα για το Κυπριακο το αποτελεσμα των εκλογων

Οι δυνάμεις της λύσης να παραδειγματιστούν από το «μοντέλο Μακρόν»

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ ερμηνεύει ως πολύ σημαντικό για το μέλλον του Κυπριακού το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών, για τους εξής λόγους:

(α) Οι υποψήφιοι των δυνάμεων που εξέφραζαν ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα απόρριψη του πλαισίου λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας έχουν συγκεντρώσει συνολικά ένα ποσοστό κάτω του 34% (το οποίο, με προσμέτρηση της αποχής, καταγράφεται ως πολύ μικρότερο).

(β)  Με δεδομένο ότι αυτοί ακριβώς οι υποψήφιοι αποκαλούσαν επίμονα ως «δημοψήφισμα στο Κυπριακό» τον πρώτο γύρο των εκλογών, είναι πλέον ηθικά και λογικά νόμιμο να λεχθεί ότι η όποια «νέα στρατηγική» έχει σαφέστατα απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία.

(γ) Συνεπώς, το αποτέλεσμα μεταφράζεται σε σαφή εντολή της κοινωνίας προς τον επόμενο Πρόεδρο να επιδιώξει άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του «πλαισίου Γκουτέρες».

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τους δύο υποψηφίους για τον β’ γύρο των εκλογών

  1. Να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την εντολή της ελληνοκυπριακής κοινωνίας, διακηρύσσοντας ρητά και άμεσα ότι θα εργαστούν για επανέναρξη των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του «πλαισίου Γκουτέρες».
  2. Να αποφύγουν διολίσθηση των θέσεών τους προκειμένου να αποσπάσουν ψήφους. Αυτό θα μπορούσε να διασφαλιστεί από μια «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των δύο υποψηφίων.
  3. Να διακηρύξουν ρητά ότι θεωρούν το ΕΛΑΜ ως πολιτικό οργανισμό εκτός δημοκρατικού τόξου και ότι δεν θα διαπραγματευτούν μαζί του, άμεσα ή έμμεσα.
  4. Να μην προβούν σε παραχωρήσεις στον «κεντρώο» χώρο όσον αφορά το Κυπριακό.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί την κοινωνία των πολιτών να εκφράσει με κάθε θεμιτό τρόπο την επιθυμία της για ένα δεύτερο γύρο στηριγμένο σε πολιτικές θέσεις και παραγωγική επικοινωνία με τους πολίτες, και όχι σε συναλλαγές πίσω από κλειστές πόρτες. Το ΔΣ εκφράζει τη βεβαιότητά ότι η κοινωνία θα επιβραβεύσει τον υποψήφιο ο οποίος θα δημιουργήσει ρήγμα στην «παράδοση» των συναλλαγών μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Η Κύπρος δεν είναι βεβαίως Γαλλία. Όμως, είναι μια κοινωνία που θέλει να βαδίσει προς το μέλλον, αφήνοντας πίσω τις σκοτεινές πλευρές του παρελθόντος της. Γι’ αυτό και ο υποψήφιος που θα ακολουθήσει το πρότυπο του Μανουέλ Μακρόν, απέχοντας από συναλλαγές, απευθυνόμενος στην κοινωνία, και παραμένοντας σταθερός στις θέσεις του πρώτου γύρου, οπωσδήποτε θα επιβραβευτεί από την κοινωνία.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

49a678dc-f157-484d-80db-09e4b1e62909

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s