Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Ανακοίνωση ΔΣ ΟΠΕΚ

Η πραγματικότητα δεν μπορεί να μας περιμένει
Επιβάλλει άμεσες αποφάσεις για το δίδυμο «Κυπριακό-Υδρογονάνθρακες»

aoz

 Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η «περίοδος χάριτος» για το πολιτικό μας προσωπικό, ένεκα των Προεδρικών εκλογών, έχει λήξει, και η ίδια η πραγματικότητα δεν μπορεί να αναμένει άλλο για να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, κυρίως με την προκλητικότητα της Άγκυρας που εκδηλώνεται στην κυπριακή ΑΟΖ, επιτάσσουν την άμεση εγκατάλειψη του προεκλογικού συνθηματικού λόγου και τη σοβαρή αντιμετώπιση των πραγμάτων. Επείγει να ληφθούν ουσιαστικές και όχι αναβλητικές ή διαχειριστικές αποφάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το ΔΣ του ΟΠΕΚ σημειώνει τα εξής:

1.Είναι θετικό το γεγονός ότι, σε γενικές γραμμές, τα κόμματα αποφεύγουν τις λαϊκιστικές ιαχές και επιδεικνύουν διάθεση σοβαρής αντιμετώπισης της κατάστασης στην ΑΟΖ. Αυτό διευκολύνει την Κυβέρνηση να προβεί στους απαραίτητους διπλωματικούς χειρισμούς. Απομένει να αποδειχθεί αν αυτοί θα είναι επιτυχείς.

2.Η απουσία στήριξης των θέσεων της πλευράς μας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και εκ μέρους «φίλων χωρών»  – με εξαίρεση την Ε.Ε. – αποδυναμώνει καίρια τη θέση μας στο θέμα και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την ορθότητα των χειρισμών μας στο αδιάσπαστο δίδυμο πολιτικής «Κυπριακό-Υδρογονάνθρακες».

3.Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση του θέματος με την παρεμπόδιση της γεωτρητικής προσπάθειας, και ανεξάρτητα από τη στάση που θα ακολουθήσει η Άγκυρα μετά τη λήξη της τουρκικής «Navtex», είναι προφανές ότι το μέλλον της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων χωρίς επίλυση του Κυπριακού γίνεται τώρα ακόμη πιο ασθενές, με τις καθολικές αμφισβητήσεις για την ΑΟΖ εκ μέρους της Τουρκίας. Και μια συμφωνία για τα συνολικά όρια της ΑΟΖ μας δεν μπορεί να γίνει με άλυτο το Κυπριακό.

4.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με νωπή τη σαφή εντολή από τους πολίτες για διακυβέρνηση λύσης, θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για αναζωπύρωση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, με γνώμονα και βάση το «πλαίσιο Γκουτέρες».

5.Βάση της πολιτικής μας για όλα τα ζητήματα στα οποία εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα η Τουρκία θα πρέπει να είναι η εξής συγχρονική και διαχρονική διαπίστωση: Η διεθνής κοινότητα είναι στο πλευρό μας και ταυτόχρονα η τουρκική πολιτική είναι ελεγχόμενη ενόσω συντρέχουν (α) η διατήρηση των διόδων και διαδικασιών συνεννόησης της Άγκυρας με την Ε.Ε., (β) η προοπτική της επίλυσης του Κυπριακού. Σε συνθήκες κενού συνεννόησης και προσδοκίας για λύση, οι εξελίξεις είναι ανεξέλεγκτες.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Saipem-12000-drillship