ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΟΖ

Η ανάληψη πρωτοβουλιών για αναζωογόνηση της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού γίνεται ακόμη πιο επείγουσα

Saipem-12000-drillship

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί εξαιρετικά αρνητική την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ΑΟΖ γιατί αποβαίνει σε βάρος της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα, επηρεάζει σοβαρά τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού στην πιο οριακή στιγμή του – 44 χρόνια μετά την εισβολή.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ ζητά ορθολογική στάθμιση των γεγονότων και ανάληψη πειστικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ώστε το ταχύτερο να αποκατασταθεί η στρατηγική προτεραιότητα για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Αξιολογώντας την τροπή των εξελίξεων μετά την ανανέωση της τουρκικής Navtex, το ΔΣ του ΟΠΕΚ σημειώνει τα εξής:

  1. Η Τουρκία ενεργεί στο πεδίο ισχύος όπου καταφανώς υπερέχει για να καταδείξει ότι μπορεί να παρεμποδίσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Στις υφιστάμενες συνθήκες και εν απουσία ισχυρών διπλωματικών αντιδράσεων, η Κύπρος έχει αποδυναμωθεί διεθνώς τη στιγμή που νέα τετελεσμένα αμφισβητούν τον έλεγχο νοτίων θαλασσίων ζωνών και τα κυριαρχικά δικαιώματά της.
  2. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά της για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην οριοθετημένη ΑΟΖ. Σε περιβάλλον εντάσεων και απουσίας προοπτικής επίλυσης του Κυπριακού είναι πλέον προβλέψιμο ότι θα συναντά συνεχώς τουρκικά προσκόμματα που θα τείνουν να ακυρώνουν τον προγραμματισμό των ερευνητικών γεωτρήσεων και θα εντείνουν την αβεβαιότητα κατά πόσο είναι εφικτή η εκπόνηση βιώσιμων σχεδίων αγωγών.
  3. Αποτελεί γεγονός ότι η προοπτική αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε, υπό συνθήκες συνεργασίας να αποβεί προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας των χωρών της περιοχής. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι για την Κύπρο, σε συνθήκες ημικατοχής, δε συνιστά επιλογή, η συγκρότηση «αξόνων» με γειτονικές χώρες. Η Κύπρος μπορεί να εργαστεί μόνο στη θετική προοπτική “win-win” γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι η πρώτη που θα υποστεί το πιο ακριβό τίμημα: τη διχοτόμηση και την πλήρη αμφισβήτηση της θαλάσσιας δυνατότητάς της.
  4. Η δυσμενής εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι προϊόν της μετά – Κρανς Μοντάνα εποχής. Οι συνομιλίες κατέρρευσαν αφήνοντας στο κενό μια 10ετή προσπάθεια, που στο αποκορύφωμά της, έφερε σε ακτίνα στρατηγικής συμφωνίας όλα τα μέρη. Όσο ισχυρή ήταν η υποστήριξη ΟΗΕ – ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης, αντιστρόφως ανάλογη θα αποδεικνύεται η κινητοποίησή τους έναντι της Τουρκίας, σε συνθήκες εντάσεων και αποσταθεροποίησης. Η στάση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι άσχετη με όσα μεσολάβησαν από το καλοκαίρι. Είναι η ερμηνεία που δίνει ο ΟΗΕ στην έλλειψη βούλησης για κατάληξη με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες. Η χλιαρή αντίδραση άλλων δείχνει ότι αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν επαναφέρει το Κυπριακό σε τροχιά συνομιλιών, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε φόρμουλες διαμοιρασμού, χωρίς λύση, όπως και στην έξοδο των Τ/κ από την «απομόνωση».


Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με νωπή τη λαϊκή εντολή έχει πρώτιστη ευθύνη να καθορίσει τα επόμενα βήματα του, πέρα από τη λογική των καταγγελιών και των διαβημάτων. Το καθήκον κάθε υπεύθυνης δύναμης είναι να τον στηρίξει σε ηγετικές πρωτοβουλίες, σε σαφείς στόχους στο Κυπριακό που ασπάζεται η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, όπως ανέδειξαν πρόσφατα οι Προεδρικές Εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, το ΔΣ του ΟΠΕΚ καταθέτει τα ακόλουθα σημεία:

  1. Η Τουρκία βρίσκεται σε περιβάλλον ανοιχτών μετώπων και προβληματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που διαθέτουν πλέον περιορισμένη επιρροή στις αποφάσεις της. Οι συνθήκες αυτές σε περίοδο εντάσεων, δημιουργούν αβεβαιότητες και απαιτούν πολύ προσεκτικούς χειρισμούς.
  1. Η Τουρκία δεν είναι «αγκυροβολημένη» στην Ευρώπη, αλλά αναζητεί τρόπους επανασύνδεσης (απελευθέρωση βίζας, ενισχυμένη τελωνειακή ένωση). Ισχυρές χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία μετά την εκλογή Μακρόν και η Γερμανία μετά τη συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού», επίσης αναζητούν μια μορφή προσέγγισης με την Άγκυρα και σε αυτήν η Τουρκία αντιδρά θετικά.
  2. Η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου προσφέρει σε άμεσο χρόνο μιαν ευκαιρία στην κυπριακή κυβέρνηση να σχεδιάσει και να επιχειρήσει την ανασύσταση του πλαισίου των συνομιλιών από το σημείο που έχουν διακοπεί. Η πραγματοποίησή της με σαφείς όρους και προϋποθέσεις που σχετίζονται με την επίλυση του Κυπριακού και την επανενεργοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων κι όχι η ακύρωσή της πρέπει να είναι η επιδίωξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Μόνο ενόσω οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι ενεργές και μόνο ενόσω διεξάγονται ουσιαστικές και ελπιδοφόρες συνομιλίες στο Κυπριακό η συμπεριφορά της Τουρκίας καθίσταται σχετικά ελεγχόμενη.
  3. Μια εκ νέου καταφυγή σε καταγγελίες ή προσχηματικές και τεχνικής φύσεως ενστάσεις έναντι της Τουρκίας, όπως επί σειρά ετών κάνει η κυπριακή διπλωματία, θα εγκλωβίσει την Κύπρο στο περιθώριο και θα οδηγήσει σε πλήρη αποστασιοποίηση τους ισχυρούς εταίρους στην ΕΕ και τον πρόεδρο Γιούνκερ. Σημαντικές αποφάσεις για την Τουρκία σε κάποια στιγμή θα ληφθούν και απλώς θα ληφθούν «ερήμην» της Κύπρου.
  4. Η υπόθεση της Κύπρου δεν είναι μόνο ζήτημα «υψηλής πολιτικής». Αφορά τους πολίτες, τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχουν επωμιστεί μιαν ιστορική ευθύνη απέναντι σε όλους τους Κυπρίους και τις επόμενες γενιές. Η αναστροφή του κλίματος εντός Κύπρου, σημαίνει ετοιμότητα για επαφές με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του «πλαισίου Γκουτέρες», και παράλληλα ενεργοποίηση όλων των πρωτοβουλιών για οικοδόμηση εμπιστοσύνης.


Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Anastasiades EU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s