ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ ΟΠΕΚ: ΟΙ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ

Ανακοίνωση ΔΣ ΟΠΕΚ

Οι πιο κρίσιμες μέρες για τελική επιλογή μεταξύ λύσης και διχοτόμησης

Οι εξελίξεις δεν αποτελούν άλλοθι για ουτοπικές πολιτικές
«λύσης δύο κρατών»

kipros

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκφράζει την πεποίθηση ότι κατά τις αμέσως προσεχείς μέρες και εβδομάδες πρόκειται να σφραγιστεί τελεσίδικα η πορεία που θα πάρει η κατάληξη στο Κυπριακό ζήτημα. Είτε θα διατηρηθεί η δυνατότητα επίτευξης μιας λύσης ΔΔΟ, με τους κατάλληλους χειρισμούς, είτε θα καταστεί αναπόφευκτη η πορεία προς την αποτυχία, την ήττα, και το τέλος, με τη μορφή διολίσθησης προς την οριστική διχοτόμηση.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι:

  1. Τα όσα έγιναν για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τις Προεδρικές εκλογές, αλλά και τα όσα έγιναν και δηλώθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, ετοίμασαν το σκηνικό κρίσης στην ΑΟΖ, αλλά και τη στέρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς από κάθε πραγματικό ή δυνάμει αποτελεσματικό σύμμαχο. Διεθνώς, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την επιθυμία της ελληνοκυπριακής ηγεσίας για επίτευξη λύσης.  Με λανθασμένες επιλογές και παραλείψεις της πλευράς μας, βρισκόμαστε ακριβώς στην κατάσταση στην οποία, όσες φορές βρεθήκαμε στο παρελθόν, αυτό ισοδυναμούσε με αρνητική καμπή ή καταστροφή.

 

  1. Η «ανεπίσημη» συζήτηση η οποία άρχισε να διεξάγεται για την πιθανότητα «λύσης» δύο κρατών, είτε θα πρέπει να τεθεί με παρρησία και ανοιχτά στο τραπέζι ως επιλογή, από όσους την προωθούν, είτε θα πρέπει να εγκαταλειφθούν ενέργειες και στάσεις οι οποίες οδηγούν σε αυτήν, χωρίς την ανάλογη ανάληψη ευθύνης. Θα πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο όσοι επιδιώκουν «λύση» δύο κρατών να αποφεύγουν να το υποστηρίξουν δημόσια, και απλώς να συκοφαντούν στην κοινή γνώμη τη ΔΔΟ· μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούν να πείσουν με λογικά επιχειρήματα για τη χειρότερη δυνατή επιλογή, και αδυνατούν να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη γι’ αυτήν.

 

  1. Κανένας απολύτως παράγοντας, χώρα ή οργανισμός, που διαδραματίζει ρόλο στο Κυπριακό, δεν αποδέχεται «λύση» δύο κρατών. Πρωτίστως η Ε.Ε., η οποία αποδέχθηκε την ένταξή μας για να διευκολύνει την επίλυση, και όχι για να την καταστήσουμε «αποθήκη» της δικής μας αποτυχίας, και αφετηρία για δημιουργία νέων αδιεξόδων για την ίδια (Σκωτία, Καταλονία, κλπ.).

 

  1. Το να επιτρέψουμε στα γεγονότα και στις συνθήκες να οδηγήσουν διολισθητικά σε παγίωση των διχοτομικών δεδομένων αποτελεί καταστροφική επιλογή. Θα επιτρέψει στο μέλλον τη διατήρηση όλων των αρνητικών της ρευστότητας, όλων των κινδύνων από τον ασφυκτικό κλοιό της Τουρκίας εντός και πέριξ της Κύπρου, και θα επηρεάσει δραματικά όλους τους τομείς της συλλογικής ζωής. Από την οικονομία, την ανάπτυξη και τον τουρισμό, μέχρι την ίδια την επιβίωση των ελληνοκυπρίων στο νότιο μέρος του νησιού.

 

  1. Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα προσφέρει στην Κύπρο τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εξελίξεις. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να επαναρχίσει ο διάλογος στο Κυπριακό. Μόνον έτσι είναι εφικτή η επανασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με τις ευθύνες της Άγκυρας στο Κυπριακό. Αυτή η προσέγγιση είναι η μόνη πειστική και κατανοητή από την ΕΕ, η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει στήριξη στις Βρυξέλλες.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να δράσουν άμεσα, αποτρέποντας το χειρότερο σενάριο. Θα πρέπει κατά τις επόμενες μέρες η διεθνής κοινότητα να πειστεί ότι πράγματι επιθυμούμε λύση ΔΔΟ, και ολοκλήρωση των συνομιλιών στη βάση του «πλαισίου Γκουτέρες». Χωρίς προϋποθέσεις ή αμφισημίες και παλινδρομήσεις.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s