ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Erdogan EU Varna

Το αποτέλεσμα της Ευρωτουρκικής Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα 

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η Συνάντηση Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας προς αξιοποίηση κατά τους αμέσως επόμενους μήνες για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. Αυτό, όμως, προϋποθέτει την ανάληψη πειστικών πρωτοβουλιών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες στη βάση του πλαισίου του. Παράλληλα, ο Πρόεδρος θα πρέπει να προχωρήσει σε χειρισμούς που να διασυνδέουν την πρόοδο των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ με την ουσία και τον πυρήνα του Κυπριακού, και όχι μόνο με επιμέρους ζητήματα.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η Λευκωσία πρέπει να εξαγάγει στέρεα συμπεράσματα από τη Σύνοδο της Βάρνας για τις επόμενες ενέργειές της, λαμβάνοντας υπόψη πόσο εύθραυστες παραμένουν οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

 

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ, αξιολογώντας τα πραγματικά δεδομένα,  σημειώνει τα εξής:

  1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία έχουν αναγνωρίσει στη Βάρνα το αμοιβαίο ζωτικό συμφέρον τους να αναζητήσουν τρόπους αναζωογόνησης της μεταξύ τους εταιρικής σχέσης. Γεωστρατηγικοί, πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι τους ωθούν για μια βαθύτερη και πιο ειλικρινή συνεργασία.
  2. Η θέση αυτή απηχεί την ελάχιστη κοινή συνισταμένη στην ΕΕ να μην διακοπεί η διαπραγματευτική διαδικασία. Τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσαν ότι επιθυμούν να διατηρήσουν ανοιχτή την προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας την ΕΕ, έστω κι αν αυτή παρουσιάζει δυσκολίες και δεν είναι ορατή για πολλά χρόνια ακόμα.
  3. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την ΕΕ η επίλυση του Κυπριακού. Ανάλογη δημόσια τοποθέτηση έκανε και η καγκελάριος Μέρκελ καταδεικνύοντας την βασική αντίληψη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η μέγιστη αλληλεγγύη προς την Κύπρο ταυτίζεται με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού.
  4. Κάτω από το πλέγμα όλων αυτών των δεδομένων, η Λευκωσία αποκτά ένα πλαίσιο για να εργαστεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος για να επικεντρώσει όλη την προσπάθειά της στην επίλυση του Κυπριακού. Για τον σκοπό αυτό, η στρατηγική προσέγγιση της Λευκωσίας σε όλο το φάσμα των ενεργειών της πρέπει να είναι:
  • η επιβεβαίωση των προθέσεων για τη λύση με ανασύνταξη των σχέσεων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα
  • η από κοινού κατάθεση μιας πειστικής για τον ΟΗΕ διαδικασίας για επανεκκίνηση των συνομιλιών, από το σημείο όπου έμειναν στο Κρανς Μοντάνα το περασμένο καλοκαίρι
  • η οικοδόμηση εμπιστοσύνης για τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής για την Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την οποία θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων μέσα στην ΕΕ.

 

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s