Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

 

Ανακοίνωση ΔΣ ΟΠΕΚ

Η αποτυχία του δείπνου δεν μπορεί να είναι το τέλος του δρόμου
Η πραγματικότητα επιβάλλει πιο αποφασιστική παρέμβαση των Η.Ε.

2412151

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι έχει επιβεβαιωθεί η αίσθηση που υπήρχε μέσα στην κοινωνία ότι οι δύο ηγέτες προσέρχονταν στο προχθεσινό δείπνο χωρίς επαρκή βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Το αποτέλεσμα της συνάντησης των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί ήταν εξαιρετικά πενιχρό.

Την ίδια στιγμή, το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι το αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου, για συγκεκριμένους λόγους:

  1. Οι σκέψεις για «δύο κράτη» έχουν απορριφθεί από όλους τους διεθνείς εμπλεκομένους στο Κυπριακό, ως απαράδεκτες και ανεφάρμοστες. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν είναι μια «επώδυνη υποχώρηση». Ήταν και είναι η μοναδική λύση στην Κύπρο.
  2. Είναι ήδη σαφές ότι κάθε μήνας που περνά θα καθιστά εκ των πραγμάτων πιο ασθενείς τις πολύ σημαντικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, και αποτελούν κατάκτηση κυρίως για την ελληνοκυπριακή πλευρά.
  3. Αντικειμενικές πραγματικότητες, οι οποίες δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν από την πλευρά μας (αναμενόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και εξελίξεις στην Τουρκία και στα κατεχόμενα, επικείμενα τετελεσμένα της Άγκυρας με το γεωτρύπανο στην ΑΟΖ κλπ.), οδηγούν σε αλλεπάλληλες κρίσεις στους αμέσως επόμενους μήνες. Αυτές, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην περιοχή μας και την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας, δημιουργούν πλαίσιο περιθωριοποίησης του Κυπριακού. Αυτό με τη σειρά του σύντομα θα μετατρέψει το Κυπριακό σε περιθωριακό πρόβλημα, όπως το Παλαιστινιακό, με το οποίο κανείς δεν θα ασχολείται, ακόμη και όταν ο δυνατός πόλος θα προβαίνει σε νέα τετελεσμένα.

Εν όψει των πιο πάνω, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι:

  1. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της απουσίας επαρκούς βούλησης των ηγετών είναι η εκ μέρους των Η.Ε. πιο αποφασιστική παρέμβαση. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ που αναμένεται να διοριστεί, δεν θα πρέπει να έχει απλώς ως όρο εντολής τη διαπίστωση του αδιεξόδου. Αντίθετα, ο ρόλος του θα πρέπει να είναι πιο καταλυτικός. Πάντοτε, βέβαια, στη βάση του «Πλαισίου Γκουτέρες» ως έχει.
  2. Η κοινή διαπίστωση των δύο διαπραγματευτών (Μαυρογιάννης-Ναμί) ότι περίπου το Κυπριακό είναι λυμένο, με ελάχιστες εκκρεμότητες ανοιχτές, και ότι με μικρή προσπάθεια μπορεί να επιτευχθεί εντός εβδομάδων στρατηγική συμφωνία, επιτρέπει στον υπό διορισμό ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ να υποβάλει εξαρχής διαδικαστικές προτάσεις προς τις δύο πλευρές.
  3. Η σύνοδος της Βάρνας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις (26 Μαρτίου), καθώς και τα επόμενα καταλυτικά βήματα που αναμένονται στο επόμενο διάστημα, παρέχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία την ευκαιρία να ξαναδέσει την Τουρκία στο ευρωπαϊκό άρμα. Η διατήρηση και ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας αποτελεί τη νέα ευκαιρία για να οικοδομήσουμε τις συνθήκες μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του Κυπριακού. Στο πλαίσιο της Ε.Ε. – του σημαντικότερου θεσμού με δομές συνεργασίας και όχι αντιπαλότητας, στον οποίο η Κύπρος έχει την τύχη να συμμετέχει.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s