14 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ανακοίνωση ΔΣ ΟΠΕΚ

14 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η κυπριακή κοινωνία  να διεκδικήσει ξανά τις αξίες της ένταξης

cyprus-eu

Αυτές τις ημέρες το ΔΣ του ΟΠΕΚ κρίνει αναγκαίο να υπομνήσει τη διπλή επέτειο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ:  14 χρόνια από την Πράξη Προσχώρησης  την 1η Μαΐου 2004 στο Δουβλίνο και 15 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στις 16 Απριλίου 2003, στη Στοά του Αττάλου στην Αθήνα.

Η διπλή επέτειος είναι γεμάτη μηνύματα για τον κυπριακό λαό: Ποιες ήταν οι προδιαγραφές που έθεσε ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου Γ. Κρανιδιώτης; Γιατί δεν καταφέραμε  να καταστήσουμε την ΕΕ καταλύτη για την επίλυση του κυπριακού; Ποιος είναι σήμερα ο απολογισμός τεσσάρων κυβερνήσεων;

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ κρίνει ότι ο απολογισμός της 15ετίας είναι απογοητευτικός και δεν αντιστοιχεί στις προσδοκίες του λαού μας για επίλυση, πρόοδο και ευημερία. Αντιθέτως, υπήρξαν εξ αρχής δείγματα γραφής μιας πολιτικής διγλωσσίας που επιτάθηκαν στον χρόνο και μετατράπηκαν σε μια τυπική συμμετοχή χωρίς σχέδια, χωρίς συμμαχίες, χωρίς κεντρική κατεύθυνση.

Τα αποτελέσματα είναι τώρα ορατά:

  • Η Κύπρος, 15 χρόνια μετά, βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο στο μείζον, την επίλυση του Κυπριακού και την απαλλαγή από τα όσα επισωρεύει εδώ και μισό αιώνα η εισβολή του ’74. Ακόμα και οι πιο στενοί φίλοι της Κύπρου στην ΕΕ, παρόντες στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με αποκορύφωμα το Κρανς Μοντανά, διερωτώνται για τις πραγματικές επιδιώξεις μας.
  • Η πολιτική ελίτ που διαδοχικά κυβερνά, εκμεταλλεύεται τη συμμετοχή στην ΕΕ με «α λα καρτ» επιδιώξεις για να αποσπά περιστασιακά οφέλη που εξυπηρετούν ένα εσωτερικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο: για παράδειγμα, η διόγκωση του τραπεζικού συστήματος, τα «χρυσά διαβατήρια», η  συστηματική μη συμμόρφωση σε ευρωπαϊκές οδηγίες.
  • Η πολιτική της «κενής καρέκλας» και η συγκεχυμένη ιδιότητα του κράτους-μέλους αντανακλάται σε επανειλημμένες ενέργειες, ακόμα και στις πιο πρόσφατες: δήθεν «ειδικές» σχέσεις με τη Μόσχα, «αναγεννημένη» ενασχόληση με την Κοινοπολιτεία, θεωρίες «αξόνων» στην ανατολική Μεσόγειο.
  • Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υπογραμμίζει ότι μέσα στην ΕΕ χρειάζεται να έχουμε φωνή, να συμβάλλουμε ενεργά, με προτάσεις για την βαθύτερη ενοποίηση, την επέκταση των κοινοτικών πολιτικών, τον ενισχυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αλληλεγγύης και τις κοινές πολιτικές ασφάλειας.
  • Η ένταξη στην ΕΕ συνιστά την πιο μεγάλη κατάκτηση του λαού μας. Η Κύπρος 14 χρόνια μετά, χρειάζεται να διαβάσει ξανά τη διαδρομή της και να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: γιατί πετύχαμε την ένταξη; Γιατί ενώ ακόμα και οι Κορέες κάνουν βήματα προόδου, εμείς κάνουμε βήματα προς τα πίσω;
  • Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εισηγείται να διεκδικήσουμε ξανά τις αξίες που μάς οδήγησαν στην ένταξη: να καταστήσουμε την ΕΕ καταλύτη της επίλυσης, να εργαστούμε για την πρόοδο της ευρωτουρκικής σχέσης με άξονα την επίλυση του κυπριακού, και να θέσουμε της ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας ως τον κορυφαίο στόχο όλης της Κύπρου.

 

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s