Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Πώς η νέα προσπάθεια για επανέναρξη του διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει αποτελεσματική

7483FCCF5C9C96CDDB17A5E4F4B9F42A

Η εκ μέρους των δύο ηγετών αποδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες ως βάσης για την επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας και ο διορισμός έκτακτης απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, αποτελούν για το ΔΣ του ΟΠΕΚ ένα δίδυμο θετικών εξελίξεων.

Προκειμένου να αξιοποιηθούν σωστά αυτές οι εξελίξεις και να υπάρχουν προοπτικές σύντομης επίτευξης συμφωνίας, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει απαραιτήτως να γίνουν τα εξής:

  1. Ο ΓΓ του ΟΗΕ να ζητήσει από τις δύο πλευρές να δεσμευτούν ότι, σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών μετά από συμφωνία στη διαδικασία, αυτές θα αρχίσουν από το σημείο που έμειναν στο δείπνο του Κραν Μοντανά, και ότι όσες συγκλίσεις είχαν επιτευχθεί μέχρι τότε εξακολουθούν να ισχύουν. Η δέσμευση αυτή των δύο ηγετών δεν θα πρέπει να εκπνέει πριν το τέλος του 2018.

 

  1. Η Γενική Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού θα πρέπει να αναλάβει δυναμικότερο ρόλο αυτήν τη φορά, με πρωτοβουλίες που να δίνουν διέξοδο στα διαδικαστικά ζητήματα της επανέναρξης των συνομιλιών, αγγίζοντας ταυτόχρονα και τα κρίσιμα ζητήματα της ουσίας. Η φάση της διερεύνησης προθέσεων θα πρέπει να είναι σύντομη, και να την ακολουθήσει η εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ η υποβολή (α) ενός οδικού χάρτη, (β) μιας διαδικαστικής φόρμουλας για επανέναρξη των συνομιλιών, και (γ) ενός λεπτομερέστερου Πλαισίου, το οποίο να καθιστά ασφαλέστερη τη διάνυση του δρόμου στο «τελευταίο μίλι», όταν επαναρχίσει η διαπραγμάτευση.

 

  1. Οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας θα πρέπει να δεσμευτούν ότι (α) αν υπάρξει διαδικαστική συμφωνία από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, αποδέχονται ως κεκτημένο των συνομιλιών τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι το δείπνο του Κραν Μοντανά, και (β) θα στηρίξουν και θα εμπλακούν προσωπικά σε μια νέα προσπάθεια κατάληξης σε συμφωνία.

 

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s