Η ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

abaff97e-ba91-45a4-9a46-9a0f83a347a4

Μια νέα «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» καλλιεργεί την ψευδαίσθηση της «λύσης δύο κρατών» η οποία, αν ήταν εφικτή, θα ήταν καταστροφική για τους Ελληνοκυπρίους

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τροπή που φαίνεται να παίρνουν τα πράγματα στο Κυπριακό, καθώς και για τις σχετικές παρενέργειες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο θέμα των υδρογονανθράκων:

  1. Η συνέχιση και μετεκλογικά της προεκλογικής πολιτικής και ρητορικής γύρω από το Κυπριακό δίδει στην κοινωνία το μήνυμα ότι είναι απίθανη η επίτευξη λύσης. Αυτό δημιουργεί συνθήκες και τάσεις προσαρμογής των πολιτών στη λογική του «βελούδινου διαζυγίου» και της «λύσης δύο κρατών». Η πολιτική ηγεσία οφείλει να καταστήσει σαφές με κάθε τρόπο ότι δεν είναι ούτε δυνατή, ούτε αποδεκτή από τον διεθνή παράγοντα η «λύση δύο κρατών», ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι η μόνη εφικτή λύση, και ότι η μη λύση ισοδυναμεί με την καταστροφή.

 

  1. Η παράταση της στασιμότητας για ένα σχεδόν χρόνο έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες που παράγουν διαρκείς κρίσεις και τριβές στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, και πείθουν ότι δεν υπάρχουν «βελούδινα διαζύγια». Η μη λύση ανοίγει τον μονόδρομο της σύγκρουσης και των ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

 

  1. Δυστυχώς, τα μηνύματα που εκπέμπονται από την ηγεσία ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός κλίματος υστερίας ανάμεσα σε πολλά δημόσια πρόσωπα και πολλούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οικοδομώντας έτσι μια νέα «περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Η διαστρέβλωση γεγονότων και η απόκρυψη ή η υπερδιόγκωση ειδήσεων υπάρχει ο κίνδυνος να βυθίσουν σύντομα την κοινωνία όχι μόνο στην παραίτηση, αλλά και στον φόβο και τη σιωπή.

 

  1. Η διαχείριση του θέματος των υδρογονανθράκων προσλαμβάνει μέρα με την ημέρα εντονότερα χαρακτηριστικά υπαγωγής στην υπηρεσία μιας αδιέξοδης «απορριπτικής» πολιτικής. Η επιμονή σε ατελέσφορες επιλογές και σε νεφελώδεις συμφωνίες, οι οποίες έχουν απλώς αντιτουρκικό πρόσημο (π.χ. η επιμονή στον East Med ως αποκλειστική επιλογή, οι εξαγγελίες για πώληση στην Αίγυπτο, η περιφρονητική αντιμετώπιση των τουρκοκυπριακών ανησυχιών), μετατρέπει σταδιακά το θέμα των υδρογονανθράκων από παράγοντα λύσης σε παράγοντα σύγκρουσης.

 

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για αντιστροφή της πορείας και του κλίματος, προκειμένου να αποτραπεί η παγίωση συνθηκών τέτοιων που σύντομα θα ακυρώνουν εκ των πραγμάτων την επιλογή της λύσης.

 

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s