ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Επιβάλλεται άμεση αλλαγή πλεύσης ΗΠΑ και Ισραήλ

Palestine
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκφράζει τη βαθειά του απογοήτευση για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη Μ. Ανατολή. Γι’ αυτό,

  1. Θεωρεί την επίθεση ισραηλινών στρατιωτών κατά παλαιστινίων που διαδήλωναν ειρηνικά στη λωρίδα της Γάζας και τη δολοφονία 60 ανθρώπων απαράδεκτη και καταδικαστέα. Κανένα πρόσχημα δεν δικαιολογεί τη στάση τους.

 

  1. Εκτιμά ότι η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιεροσαλήμ περιπλέκει την κατάσταση. Οι ΗΠΑ, κατά τρόπο αυθαίρετο και μονομερή, επιχειρούν να «λύσουν» ένα ζήτημα που βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δεκαετίες.

 

  1. Κρίνει ότι η πλήρης ταύτιση των ΗΠΑ με την πολιτική Νετανιάχου στο μεσανατολικό οδηγεί τα πράγματα σε πλήρη στασιμότητα και σε διαρκή ένταση, ακυρώνοντας έτσι τον έως τώρα μεσολαβητικό ρόλους τους.

 

  1. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η λύση στο μεσανατολικό μπορεί να προκύψει μέσα από τον σεβασμό (α) στο δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν κράτος, και (β) στο δικαίωμα του κράτους του Ισραήλ να ζει σε ασφαλή σύνορα.  Η ανατολική Ιερουσαλήμ μπορεί να είναι πρωτεύουσα του κράτους των παλαιστινίων και η δυτική του κράτους του Ισραήλ.

 

  1. Το μεσανατολικό χρειάζεται πολιτική λύση και όχι επιβολή μιας λύσης που να προκύπτει από μονομερείς αποφάσεις. Οι δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην αναβίωση μιας διαδικασία ειρήνευσης θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Στο μέτρο των δυνατοτήτων της, η Κύπρος μπορεί να συμβάλει δημιουργικά και ενεργά προς αυτήν την κατεύθυνση, αξιοποιώντας τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, και κυρίως την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος της Ε.Ε..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s