Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΙΕΡΑΡΧΗΣΕΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Οφείλει να λειτουργεί απερίσπαστος από προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει διαδραματίσει κατά το παρελθόν σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη σκανδάλων κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος, γι’ αυτό και ο Όμιλος είχε διοργανώσει δύο μεγάλες εκδηλώσεις, σε Λευκωσία και Λεμεσό, με τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη ως κύριο ομιλητή. Διαθέτοντας, λοιπόν, το τεκμήριο της καλής πίστης, τα μέλη του ΔΣ του ΟΠΕΚ αισθάνονται ότι δικαιούνται ως σώμα να διατυπώσουν την άποψή τους για τις επιλογές του Γενικού Ελεγκτή, ιδιαίτερα κατά τον τελευταίο χρόνο:

 

  1. Μια σειρά από παρεμβάσεις και συμπεριφορές του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη δημιουργούν την εντύπωση ότι δεν παραμένει ανεπηρέαστος, ως όφειλε, από προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες. Επίσης, η κατ’ επανάληψη υποχώρησή του στον πειρασμό να δημιουργεί κλίμα εναντίον θεσμών ή προσώπων, όχι πάντα με τη μέγιστη ακρίβεια στις αναφορές του σε αυτά, πλήττει την αξιοπιστία του θεσμού τον οποίο υπηρετεί.

 

  1. Η δημόσια και συνεχής αντιπαράθεση του Γενικού Ελεγκτή με άλλους ανεξάρτητους θεσμούς, κατά κανόνα χωρίς ουσιώδη αποχρώντα λόγο, δημιουργεί στην κοινωνία την αίσθηση ότι δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη συνολικά στους ανεξάρτητους θεσμούς.

 

  1. Η επικέντρωση του κ. Μιχαηλίδη στην κατά προτεραιότητα διερεύνηση μιας μόνο κατηγορίας πιθανών υποθέσεων αποτελεί επίσης πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού. Ενώ στην κοινωνία είναι διάχυτη η αίσθηση ότι πολλοί πολιτειακοί θεσμοί πάσχουν στη λειτουργία τους και πιθανότατα υποφέρουν από φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, ο Γενικός Ελεγκτής επικεντρώνει την προσοχή του σχεδόν αποκλειστικά σε περιφερειακής σημασίας θέματα. Το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο δυσάρεστο, από τη στιγμή που τυγχάνουν διερεύνησης σχεδόν αποκλειστικά θεσμοί, πρόσωπα, ή δραστηριότητες, τα οποία άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

 

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τον Γενικό Ελεγκτή να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές του και να αξιοποιήσει τις πολλές ικανότητές του προς όφελος του θεσμού και προς όφελος της εξυγίανσης της δημόσιας ζωής στην Κύπρο. Μια διερεύνηση των υπερκοστολογήσεων σε έργα υποδομής που ανατίθενται για δεκαετίες στις ίδιες εταιρείες (δρόμοι, σχολεία κλπ.), των προμηθειών σε εξοπλισμούς και εφοδιασμούς της Ε.Φ., των διάτρητων «αποσπάσεων» προσωπικού σε υπουργεία, της εκμετάλλευσης των τουρκοκυπριακών περιουσιών και της βιομηχανίας διαβατηρίων, θα ήταν ίσως μια πρώτη καλή αρχή για τον κ. Μιχαηλίδη, η οποία θα έδινε περιεχόμενο στο έργο του.

 

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s